Tekst objavljen: 02.11.2012 16:46        


Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović istakao je da se fiskalna konsolidacija kratkoročno nametnula kao neminovnost nakon nekontrolisanog rasta javne potrošnje u prvoj polovini godine.

Vlahović: Privreda Srbije liči na uragan Sendi (That Other Guy/Flickr)

Prema njegovim rečima, kada se pogleda privreda Srbije ona liči na uragan Sendi, jer postoji rast deficita, pad bruto-domaćeg proizvoda (BDP), pad zaposlenosti, rast inflacije - “faktički sve negativne kategorije u jednom trenutku”.

- Fiskalna konsolidacija je pre svega urađena na strani prihoda - kazao je Vlahović i pohvalio činjenicu da su članovi vlade odstupili od nekih svojih predizbornih obećanja, poput onog da porez na dodatu vrednost neće biti povećan.

To je tada odbijano s indignacijom, da bi se kasnije pokazalo da je to možda jedini i najbrži način da se koliko-toliko stabilizuju finansije, naglasio je Vlahović.

On je rekao da budžet za 2013. vidi kao nastavak programa kratkoročne fiskalne konsolidacije, ocenjujući da će se efekti te konsolidacije iscrpeti u narednih sedam do osam meseci.

- Posle toga ćemo vrlo verovatno, ako ne poradimo nešto na strukturnim reformama, odnosno reformi javnog sektora, imati još taj negativni bumerang na sve ove prethodno pokazane efekte - upozorio je Vlahović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aleksandar vlahović Srbija država ekonomska kriza uragan sandy

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana