Tekst objavljen: 22.10.2012 14:53        


Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka, što će omogućiti da se Nova Agrobanka pripoji Poštanskoj štedionici. Predlog zakona je upućen Skupštini Srbije na hitno usvajanje, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada spaja Poštansku štedionicu i Novu Agrobanku

Zakonom se predviđa prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je, kako je Vlada obarazložila, jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu.

Narodna banka Srbije (NBS) je Agrobanci u maju ove godine oduzela dozvolu za rad zbog gubitka od 300 miliona evra, pa je prethodna Vlada Srbije osnovala Novu Agrobanku.
- Primenom ovog zakona će biti omogućeno rešavanje problema Nove Agrobanke (neadekvatno formirane za posebne namene u maju ove godine, po više osnova neusklađene sa Zakonom o bankama, gde je država 100 odsto vlasnik), čiji je postojeći poslovni model dugoročno neodrživ - piše u saopštenju.

U saopštenju Vlade Srbije se dodaje da predložena rešenja omogućavaju prenos kvalitetne aktive i obaveza Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu bez ugrožavanja njene stabilnosti, jer je Poštanska štedionica "najstabilnija banka na tržištu sa širokom poslovnom mrežom i čvrstom strukturom depozita".

Ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić kaže da "u ponedeljak štediše nesigurne Nove Agrobanke, koja bi inače otišla u bankrot, mogu da budu mirni, jer će moći da slobodno raspolažu svojim ulozima u Poštanskoj štedionici, i naravno ne prenosimo samo depozite, već i likvidnost potrebnu da se zatvori ta transakcija".
- Ovim zakonom Vlada dobija ovlašćenje Skupštine Srbije da može brzo i efikasno da reaguje u slučajevima procenjene nestabilnosti banaka. Vlada ovim predlogom sistemskog rešenja, najozbiljnijim od izbijanja ekonomske krize 2008. godine, stvara uslove za trajnu stabilizaciju bankarskog sektora u Srbiji - ukazano je u saopštenju Vlade Srbije.

Istaknuto je da je Vlada, uz podršku NBS, "čvrsto rešena da eliminiše sve elemente nestabilnosti u bankarskom sistemu i svaki potencijalni slučaj reši u skladu sa principima pune stabilnosti finansijskog sistema, minimiziranja ukupnog troška za poreske obveznike i sprovođenje trajnih i održivih rešenja".

Stručni timovi Ministarstva finansija i privrede, NBS i Agencije za osiguranje depozita su u pripremi tog rešenje, kako je navedeno, tesno sarađivali sa timom eksperata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić banke afera agrobanka agrobanka nova agrobanka banka poštanska štedionica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana