Tekst objavljen: 12.11.2012 8:10        


Guvernerka Jorgovanka Tabaković je pozvala članove upravnih i izvršnih odbora banaka u Srbiji da na kraju godine vrlo ozbiljno i temeljno naprave završne račune, ne lažući sebe da je situacija bolja nego što jeste, kao i revizorske kuće da i javno prikažu stanje onakvim kakvo jeste.

Tabaković: Bankari, ne lažite da je stanje bolje (Medija centar Beograd)

Ona je istakla i da je više puta članove Vlade upozoravala da ne komentarišu stanje u finansijskom sistemu Srbije, jer je posao NBS da se njime bavi i pozvala i medije da odgovorno izveštavaju, jer se pokazalo da postoji direktna veza između novinskih napisa o pojedinim bankama i povlačenju štednje.

Upitana da li je bilo dogovora sa bankama povodom kursa, ona je rekla da se dogovara samo sa članovima Izvršnog odbora NBS, a da je poslovnim bankama slala poruke, poznate u javnosti, kao moralno ubedjivanje, da oscilacije kursa nisu dobre ni za njihove klijente koji treba da vraćaju kredite.
Podsetivši da je NBS "delicencirala" Novu Agrobanku, Tabaković je navela da će "biti još nekih problema ali će morati da ih snosi država, a opet preko državnih leđa i građani".

Povodom poslovanja Dajners kluba, koji izdaje platne kartice, ona je rekla da to preduzeće, iako u stoprocentnom stranom vlasništvu, mora da posluje po propisima Srbije, gde je registrovano.

Prema propisima NBS, Dajners klub ne bi mogao da se bavi izdavanjem kartica, istakla je Tabaković navodeći da postoji mišljenje Ministarstva finansija iz 2007. godine da oni to mogu da rade, jer su zaključili ugovore sa određenim bankama.

NBS je u ovom slučaju uradila svoj deo posla, jer je 2004. rekla da Dajners klub nezakonito posluje, ali je to urađeno "nedovoljno autoritativno" i prepušteno je Ministarstvu finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije nbs Narodna banka Srbije banke bankarsko tržište ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana