Tekst objavljen: 23.10.2012 12:46        


Nemačka kancelarka Angela Merkel navodno namerava da zapreti otkazivanjem evropskog samita koji treba da se održi u novembru ukoliko britanski premijer Dejvid Kameron ostane pri sadašnjem stavu o budžetu EU.

Sukob zbog budžeta EU: Merkelova preti Britaniji (Pixelfehler/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

- Nemačka planira da obavesti Veliku Britaniju da će zatražiti otkazivanje predstojećeg evropskog samita planiranog za sledeći mesec ukoliko britanski premijer Dejvid Kameron i dalje bude insistirao da će staviti veto na svaku vrstu dogovora koji predviđa bilo šta drugo osim zamrzavanja troškova - navodi Fajnešel tajms.

List dodaje da "Angela Merkel pokušava da ubedi Kamerona da podrži nemački kompromis koji predviđa povećanje troškova EU od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda".

Kameron je u petak izjavio da je spreman da stavi veto na predlog budžeta za 2014-2020 EU ukoliko je njime predviđeno povećanje rashoda, jer on to smatra neprihvatljivim, najavljujući teške i duge pregovore tokom vanrednog samita EU planiranog za 22. i 23. novembar.

Britanski premijer se zalaže kao i francuska, Nemačka, Austrija, Holandija, Švedska i finska za drastično smanjenjenje budućeg budžeta EU za 2014-2020, i uvođenje mera štednje u skladu sa aktuelnom krizom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija evrozona budžet eu merkel dejvid kameron Nemačka Britanija engleska kriza u Evropi kriza evrozone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana