Tekst objavljen: 09.11.2012 14:19        


Oko 90 odsto zaposlenih u Evropskom savetu i 10 odsto zaposlenih u Evropskoj komisiji protestovalo je zbog najavljenog smanjivanja plata. Sindikati zaposlenih procenili su da je između 500 i 1.000 ljudi učestvovalo u četvrtak u protestu ispred zgrade Evropske komisije.

Štrajk birokrata u EU, male im plate

Protesti su održani i ispred sedišta Evropskog suda i kancelarija Komsije u Luksemburgu, kao i ispred kancelarija u Petenu u Holandiji i Ispri u Italiji.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej trebalo bi da razgovara sa predstavnicima sindikata 14. novembra. Ukoliko predstavnici sindikata i zaposleni u evropskim institucijama ne budu zadovoljnim tim informacijama, najavljuju se novi štrajkovi.
U štrajku nisu učestvovali zaposleni u Evropskom parlamentu i evropskog službi spoljnih poslova.

Evropska komisija je prošle godine najavila da će smanjiti broj zaposlenih u evropskim institucijama, kojih sada ima 55.000, za pet odsto do 2020. godine.

Trenutna plata zaposlenih u institucijama EU kreće se u rasponu od 2.600 evra do 20.000 evra. Uz to, komesari i većina zaposlenih uživaju i posebne poreske olakšice.

U zajedničkom saopštenju sindikata se ističe da ukupne plate zaposlenih činovnika u institucijama EU koštaju svakog građanina EU pojedinačno po dva centa dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija štrajk administracija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana