Tekst objavljen: 23.10.2012 9:52        


Udovice koje su uprkos muževljevoj penziji zarađivale po koji dinar ”sa strane”, penzioneri koji nisu dostavili obaveznu potvrdu o životu, umetnici koji nisu uspeli da dokažu da su se izdržavali samo od svog talenta, našli su se na spisku ”izbrisanih” korisnika Fonda PIO.

Stopirano na hiljade penzija

Tako je, samo u prošloj godini, ukupno obustavljeno 83.964 isplata penzija. Većina je stopirana jer su vlasnici penzija u međuvremenu preminuli, ali za svaki šesti pocepani ček kriv je - ”nesporazum”.

Čekovi se, dodaju u Fondu, ne dostavljaju ni onim penzionerima koji nisu na vreme doneli obaveznu potvrdu o životu, a i svima kojima je rešenje o penziji dovedeno u pitanje naknadnim revizijama. Poslednja kontrola odnosila se na članove kulturno-umetničkih društava gde je obustavljeno 717 isplata.
- Trenutno se najviše rešenja o obustavi penzije daje studentima koji dobijaju porodičnu penziju - objašnjava Jelica Timotijević iz Fonda PIO.

- Do toga dolazi jer nam mnogi studenti ne dostavljaju potvrde o redovnom školovanju u predviđenom roku, iako ih na to zakon obavezuje. Čim dostave dokaze, nadoknadimo im zaostatak novca koji nisu primali dok su imali privremeno rešenje o obustavi i nastavimo sa redovnim isplatama penzija.

U Direkciji Fonda PIO računaju da je u prošloj godini ”po automatizmu” stopirana isplata 72.122 penzije jer su njihovi korisnici preminuli. Ipak, osim ovih obustava, novac je prestao da se šalje na još 11.842 adresa. A, razlozi su bili različiti.

- Isplata se prekidala u slučaju kada se pokaže da je invalidski penzioner istovremeno primao i platu i penziju - dodaje Timotijevićeva.

- I porodična penzija se ukidala kada se dokaže da je taj penzioner imao honorarni posao i zarađivao više od polovine prosečne republičke zarade, a nije se odrekao primanja svoje udovice ili udovca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PIO fond Srbija penzioneri penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana