Tekst objavljen: 20.11.2012 17:29        


Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da će se Srbija žaliti na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom je naložena isplata devizne štednje štedišama Investbanke u BiH.

Srbija se žali, neće da plaća štednju Bosancima

- Žalićemo se na presudu suda u Strazburu i koordiniraćemo tekst te žalbe sa kolegama iz Slovenije. Smatramo da je presuda potpuno jednostrana - rekao je Dinkić i dodao da je pitanje šta je sa Srbima kojima nije isplaćena štednja kod nekih banaka u drugim bivšim jugoslovenskim republikama.

Po podacima Agencije za osiguranje depozita, vrednost deviznih uloga štediša iz BiH u Investbanci bila je 80,9 miliona evra, uključujući kamatu do dana otvaranja stečaja banke. Štediše iz Hrvatske imale su uloge u vrednosti 3,1 milion evra, koliko i štediše iz Makedonije, dok su državljanima Slovenije u Investbanci ostali ulozi od 564.956 evra.
Kako je rekao, nepravdano je da se plaća samo građanima BiH, već treba svima i to se ne može rešiti na parcijalan način.

- Mislim da ima smisla da ministri finansija zemalja bivše Jugoslavije sednu za sto i da vidimo da li može da se reši to pitanje - rekao je Dinkić.

Presuda o isplati svih štediša koji su imali uloge u Investbanci i Ljubljanskoj banci, bez obzira da li imaju državljanstvo Srbije, odnosno Slovenije, doneta je 6. novembra, na osnovu tužbe štediša iz BiH.

Zakonom o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije, donetim 2002. godine, regulisano je da se potraživanja štediša izvan SRJ, koju su čninile Srbija i Crna Gora, ostvaruju na osnovu ugovora o sukcesiji između bivših repubika SFRJ.

Srbija nije potpisala ugovor sa BiH o sukcesiji, a namera Ministarstva pravde je da u obraćaju Velikom veću suda u Strazburu predloži da se isplata štedišta Investbanke reguliše takvim ugovorom koji bi zaštitio i prava štediša iz Srbije koji su imali uloge u bankama sa sedištima u drugim republikama bivše SFRJ.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Mlađan Dinkić invest banka štednja stara devizna štednja štediše BiH bosna i hercegovina Evropski sud za ljudska prava presuda žalba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana