Tekst objavljen: 03.11.2012 17:12        


Srbija je u prvih devet meseci 2012. ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko milijardu dolara. Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbija je u zemlje CEFTA od januara do septembra najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik.

Srbija na susedima zaradila milijardu dolara

U uvozu su najzastupljeniji kameni ugalj, koks i briketi, gvožđe i čelik, električna energija, kao i povrće i voće. Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 2,13 milijardi dolara, a uvoz 1,13 milijardi, pa je pokrivenost uvoza izvozom bila 189,3 odsto.

Srbija je u 2011. ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko 1,5 milijardi dolara, što je, takođe, bio rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle Evropske unije.

CEFTA je trgovinski sporazum između Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, dok Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) predstavlja privremene institucije samouprave u pokrajini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
spoljna trgovina cefta izvoz država Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana