Tekst objavljen: 22.10.2012 17:58        


Jedan od najvećih uslova za članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO, WTO) jeste omogućavanje uvoza i prometa genetski modifikovane hrane, što naša trenutna zakonska regulativa ne dozvoljava. Stupanjem u STO na snazi može da ostane zabrana proizvodnje GMO, ali ne i uvoza tih namirnica.

Srbija bira - uvoz GM hrane ili neulazak u WTO

Uvoz i proizvodnja GMO hrane u Srbiji su zabranjeni jer se smatra da je ona opasna po zdravlje ljudi.

Prednosti

- Bolji prinosi i otporniji usevi
- Mogućnost manjeg korišćenja đubriva i preparata za zaštitu
- Bolji nutricionistički kvalitet (više vitamina, gvožđa...)
- Mogućnost unošenja lekova ili vakcina putem hrane
- Uzgajanje u područjima koja nisu pogodna za poljoprivredu
- Uslov SAD za pristup Srbije STO jeste izmena zakona i omogućavanje uvoza GMO. Ako to ne prihvatimo, teško da ćemo biti članica. Jedna od mogućnosti jeste potpuna liberalizacija uvoza ove hrane i semena, ali mislim da ne treba dozvoliti uvoz svega što je genetski modifikovano - kaže Nebojša Ćirić, bivši ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

On dodaje da bi Srbija trebalo da se izbori za uvoz pojedinih namirnica koje su GMO, i to u kvotama, ali bez uvoza semena.

Predrag Bjelić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da su svojevremeno SAD postavile isti uslov i za EU, koja je privremeno uspela da se izbori da na proizvodima stoji deklaracija, ali da se na kraju i od toga odustalo. U Evropskoj uniji dozvoljen je uvoz GMO hrane, ali svaka zemlja pojedinačno odlučuje o odobrenju za uzgajanje.



- S obzirom na to da je princip ove trgovinske organizacije da ne smeju postojati nikakva ograničenja u trgovini, isti princip važi i za promet GMO. STO dozvoljava ograničenja jedino onih proizvoda koji se smatraju opasnima, ali budući da za GMO nema naučnih dokaza da je opasna, ne sme biti ni zabrana - kaže on.

Mane

- Nedovoljno ispitan uticaj na ljudsko zdravlje, sumnje u izazivanje teških bolesti poput kancera
- Potencijalna opasnost po okolinu (mogući prenos gena ili mutacija na druge organizme, neispitan uticaj na druge žive organizme)
- Opasnost od razvoja bolesti otpornih na postojeće lekove
- Zavisnost siromašnih zemalja od proizvođača GMO hrane
- Dominacija velikih kompanija na svetskom tržištu hrane
Da se ovakvom zahtevu treba oštro suprotstaviti, kaže Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta.

- Ako ta hrana nije štetna po zdravlje, zašto proizvođači ne dozvoljavaju da se na deklaracije stavi bilo koja oznaka? Ako bi se te vrste uzgajale u Srbiji, onda bi stradali i genetski nemodifikovani organizmi zbog uticaja polena na celu vrstu, što može stvoriti genetičke mutante - kaže on.

Ševarlić dodaje da bi uzgojem GMO Srbija uništila domaću proizvodnju semena, pa bi bez posla ostalo 50.000 ljudi.

Francuski naučnici nedavno su objavili istraživanje da genetski modifikovan kukuruz izaziva rak kod miševa. Ministri poljoprivrede EU zato su zatražili raspravu o GMO biljkama.

U Skupštini Srbije 13. novembra će na inicijativu Zelenih Srbije, koji su tražili moratorijum od 10 godina na uvoz, proizvodnju i promet GMO, biti održana javna rasprava o uticaju GMO na životnu sredinu i zdravlje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Гагуленко 10.10.2013 14:57

    sve što ste naveli kao prednosti su čiste izmišljotine multinacionalnih kompanija ili njihovih lobista.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
WTO GM hrana GMO genetski modifikovana hrana hrana poljoprivreda svetska trgovinska organizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana