Tekst objavljen: 23.10.2012 7:45        


Veoma je verovatno da će ruska državna kompanija Uralvagonzavod postati novi vlasnik Železare Smederevo. Po svemu sudeći Moskva se na taj čin odlučila iz političkih, a ne ekonomskih razloga, jer joj je veoma važno da bude prisutna na ovim prostorima.

Rusi smederevsku Železaru dobijaju džabe?

Smatram da je sve već dogovoreno, sem nekih manjih detalja, pa raspisivanje tendera predstavlja samo „kupovinu vremena“ kako bi se i te nedogovorene stvari rešile. U svakom slučaju Rusi će Železaru Smederevo dobiti besplatno ili će je kupiti za simboličnu cenu sličnu onoj koja je postignuta kada je Ju-Es stil fabriku za jedan dolar prodao državi Srbiji - ističe dobro informisani izvor Danasa koji je zahtevao da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, sve najvažnije stavke u vezi s kupovinom su već dogovorene, ali preostaje da se reše neki problemi. Jedan od njih je vezan za to da Amerikanci iz Ju-Es stila prilikom odlaska iz Smedereva jednu peć navodno nisu ugasili na propisan način.

- Pokretanje peći u čeličani koje su ugašene je prilično skup proces, a naročito je skupo pokrenuti rad peći koja je ugašena na neadekvatan način. Ako je tačno da je napravljena takva „brljotina“, Rusi će morati da izdvoje dodatna sredstva da bi se rešio taj problem. Veoma je moguće da se o tome još uvek pregovara. Shodno tome, Vlada se odlučila za raspisivanje tendera koji je već dva puta propao umesto da Uralvagonzavodu Železaru Smederevo proda direktnom pogodbom - tvrdi sagovornik Danasa.



On ističe da je sasvim u redu što će Rusima smederevska čeličana biti data budzašto, jer je to jedini način da opstane i da ljudi koji u njoj rade ne ostanu bez posla.

- Činjenica je da se niko u vreme ekonomske krize koja je naročito pogodila industriju čelika ne interesuje za kupovinu Železare Smederevo. Stoga je zainteresovanost Uralvagonzavoda nešto što treba iskoristiti. U tom smislu, čak i ako Vlada Srbije fabriku besplatno da Rusima, to će predstavljati odličan poslovni potez. Naime, s obzirom da je Uralvagonzavod veliki vojnoindustrijski kompleks koji proizvodi tenkove i kamione, čelik koji se dobija u Železari Smederevo poseduje kvalitet za takvu vrstu proizvoda i fabrika pod ruskim vlasništvom sigurno neće ostati bez posla.

Takođe, s obzirom da se spekuliše da je aranžman oko Železare Smederevo plod političkog dogovora Moskve i Beograda, osnovano se pretpostavlja da će taj aranžman omogućiti poslove i za neka druga preduzeća u Srbiji. Posrnuloj privredi naše zemlje to će svakako biti veliki podstrek - zaključuje sagovornik tog lista.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privatizacija rusi fabrika industrija preduzeća železara smederevo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana