Tekst objavljen: 15.10.2012 10:28        


Javno preduzeće Putevi Srbije neregularno je potrošilo 300 miliona evra, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije. Samo na ime PDV zabeležen je dug Puteva od blizu 40 miliona evra.

Putevi Srbije "spiskali" čak 300 miliona evra

U izveštaju DRI za 2010. godinu, koji do sada nije objavljivan, navode se nepravilnosti u preko 40 dodeljenih poslova, a kao glavni krivac najčešće se pominje Zoran Drobnjak, generalni direktor tog preduzeća.

Zbog svega toga DRI je, kako je kaže Sretenović, reagovala podnošenjem tek nekoliko prekršajnih prijava i prijava za privredni prestup, kao i jednom krivičnom prijavom protiv javnog preduzeća. - Dali smo i nalog da se otklone nepravilnosti u roku od 90 dana, ali, naravno, to nije moguće u svim slučajevima - dodaje Sretenović.
Zabeležene su neregularnosti u poslovima vrednim desetine pa i stotine miliona dinara, a kao razlog se navodila - hitnost.

DRI u izveštaju uočava i naviku Zorana Drobnjaka, koji je inače osumnjičen uz Olivera Dulića i Nebojšu Janjića za zloupotrebu položaja prilikom dodele dozvole firmi „Nuba invest“, da u otvorenim postupcima nabavke umesto Komisije sam eliminiše ponude uz objašnjenje da su neispravne.

Preduzeće na čijem čelu je do nedavno bio Zoran Drobnjak dugovalo je državi novac i za porez. Kako je “Blicu” potvrđeno u DRI, “Putevi Srbije” u 2010, kao ni godinu dana ranije, nisu obračunavali, niti uplaćivali PDV po osnovu ostvarene naknade od putarine, a koji prema poslovnim knjigama u te dve godine iznosi preko četiri milijarde dinara.

- Ta neregularnost prijavljena je poreskim organima, ali još nemamo odgovor da li su “Putevi” taj novac uplatili - kaže Radoslav Sretenović, državni revizor.

Ovim neregularnostima mogao bi se dodati niz novih. U knjigama “Puteva” zabaleženi su troškovi usluga na izradi studija i projektne dokumentacije u vrednosti od preko 1,5 miliona evra. Taj novac, kako je utvrđeno, potrošen je na investiciona ulaganja. Preduzeće na čijem je čelu Drobnjak podizalo je i kredite u vrednosti od oko 30 miliona evra, a da prethodno nije raspisalo javni tender.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zoran drobnjak putevi srbije izgradnja autoputa pronevere

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana