Tekst objavljen: 10.09.2012 11:55        


Lobi van Grčke, koji je zagovarao povratak drahme, imao je cilj da uništi ekonomiju zemlje i da razori Grčku kako to nije učinjeno ni sa jednom zemljom u miru - rekao je na 77. međunarodnom sajmu u Solunu premijer Andonis Samaras.

"Potučen 'drahma-lobi', neće razoriti Grčku"

- Bitka sa međunarodnim „drahma lobijem“ je dobijena, ostaje da se poraze i domaći eksponenti koji bi da vide Grčku van evrozone - smatra Samaras, ne skrivajući da su te reči upućene lideru opozicije i predsedniku Sirize Aleksisu Ciprasu.

Dodao je da „neki žale što nismo Argentina, govoreći da evro nije tabu“.

MASOVNI PROTESTI
Prema grčkim medijima, u Solunu se tokom vikenda okupilo najmanje 30.000 radnika, ali strane agencije smatraju da ih je bilo mnogo više. Svi opozicioni i sindikalni lideri bili su na masovnim demonstracijama koje su zvanično organizovali najveći sindikati ADEDI i GSEE. Ali, kako je u protesnom maršu u prvim redovima bio sam Aleksis Cipras, jasno je da opozicija ima aktivnu ulogu u animaciji građana da se usprotive politici vlade i „trojke“.
- To je lako reći, ako ne pokušavaš da predvidiš šta bi značilo da napustimo evrozonu. Ostajemo bez plata i penzija, bez lekova, benzin bi se kupovao na bonove. Takvi imaju smelosti da govore o budućnosti nacije - istakao je Samaras u Solunu koji je, inače, tokom vikenda bio masovnim protestima blokiran grad.

Optimizam koji je ispoljio premijer Samaras tokom programskog govora u Solunu izgleda da ima utemeljenja u najnovijem razvoju situacije u Berlinu i Briselu. Na pomolu je „veliki obrt“, pišu grčki mediji.

Odluka Centralne evropske banke da se otkupom državni obveznica aktivno uključi u spas prezaduženih zemalja, iznenada je dobila nedvosmislenu podršku i od Angele Merkel.

Tokom posete Austriji nemačka kancelarka je konačno ublažila svoj nepopustljiv stav rekavši da je „Grčka zaslužila solidarnost“. Reagovao je i francuski ministar finansija Pjer Moskovisi koji poručuje da se „mora naći rešenje za Grčku i Španiju na samitu EU“.

Kada se sve uzme u obzir, čini si se logičnim optimizam premijera Samarasa kada kaže da su „upravo preduzeti bolni rezovi poslednja narodna žrtva, da će od svake naredne rate kredita 90 odsto ostajati u Grčkoj za oživljavanje tržišta“.

Da bi se to dogodilo neophodno je da vlada neutrališe najavljene masovne proteste sindikata, uveri „trojku“ da će se zaista uštedeti 11,9 milijardi evra za popunjavanje budžetske rupe, posle čega bi sa realnim optimizmom mogao da se čeka 18. oktobar i samit EU, gde Grčkoj treba da se odobri spasonosna rata kredita od 31,5 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Samaras Grčka grčka kriza dužnička kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana