Tekst objavljen: 15.10.2012 16:16        


Moratorijum na gradnju nuklearki u Srbiji ističe 2015. godine, ali se opet otvara pitanje treba li nam reaktor ili ne. Akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU, izjavio je da će se 2015. godine preispitivati odluka o moratorijumu.

Potrebna ili ne, Srbija nema para za nuklearku

- Bezbednost rada nuklearnih elektrana, a posebno bezbedno skladištenje i trajno odlaganje nuklearnog otpada, bitni su faktori pri odlučivanju da li će Srbija graditi sopstvene, ili zajedničke nuklearne elektrane u susednim državama, rekao je Hajdin.

Na dilemu da li Srbiji treba nuklearka - mišljenja su oštro podeljenja. Ekolozi se protive, a stručnjaci su za pametnu gradnju reaktora. Mada, kažu, iako bismo 2015. godine odlučili da gradimo neko novo Krško, potrebno je 15 godina od ideje do gotovog objekta. Za najmanji reaktor potrebne su i bar tri milijarde dolara.
- Toliko smo siromašni da u skorijoj budućnosti nećemo imati pare za reaktor, čak i da podržimo nuklearnu energiju. Postoji eventualno mogućnost da se država dogovori sa nekom stranom kompanijom, koja bi izgradila elektranu i nama davala procenat struje - smatra dr Ilija Plećaš, iz Instituta Vinča.

Iako je Fukušima uplašila ceo svet, dodaje Plećaš, zemlje koje nemaju druge izvore energije grade nuklearke bez razmišljanja, jer struje nema dovoljno, a samo Kini će u narednih 20 godina biti potrebno pet puta više energije nego ostatku planete.

Sa druge strane, Partija zelenih oštro je protiv gradnje nuklearki u Srbiji. - Ako komšija zagađuje dvorište, ne moramo mi. U Evropi energija iz obnovljivih izvora zadovoljava potrebe 57 miliona domaćinstava i nema razloga da se i Srbija na preorijentiše na čistu energiju - smatra Ivan Karić, poslanik Zelenih.
A ako se plašimo akcidenta, dodaje, mi već nismo bezbedni.

- Reaktori su nam u komšiluku sa svih strana, i to toliko blizu da, kada bi se desila neka nesreća, ne bismo mogli da se zaštitimo - smatra dr Plećaš.

- Nemamo stručnjake koji se bave nuklearnom energijom. Generacije na fakultetima ne uče nuklearnu fiziku. Važno je da poznajemo tu tehnologiju, ne da bismo gradili, već da bismo znali kako svet napreduje i kako da se zaštitimo - smatra dr Ilija Plećaš.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nuklearke nuklearna elektrana nuklearna energija energetika investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana