Tekst objavljen: 15.10.2012 16:52        


Predsednik Uprave Gorenja Franjo Bobinac,nezvanično, planira da poveća osnovni kapital preduzeća do 25 odsto kako bi prevladao trenutne teškoće u polovanju. Kao glavni kandidat dokapitalizacije najvećeg slovenačkog proizvođača električnih uređaja navodi se japanski Panasonik.

Panasonik preuzima 25 odsto Gorenja

Da je Gorenju potreban svež kapital u prevladavanju poslovnih teškoća, slaže se i treći po veličini akcionar Filip Sluiter. Međutim, zvanične potvrde o dokapitalizaciji Gorenja još nema.

Ako se ne sprovede dokapitalizacija pronalaženjem novog strateškog partnera, Gorenje će morati da preseli proizvodne pogone iz Švedske u Sloveniju i iz Finske i Češke u Sloveniju i Srbiju.

Sledila bi i prodaja pratećih poslova kompanije, čime bi se smanjio dug od 22 miliona evra koji joj opterećuje poslovanje.

Bila bi neophodna i reforma upravljanja zalihama te bolja naplata potraživanja, rezanje troškova kroz logistiku, jeftinija nabavka sirovina, ali i rezanje troškova za plate.

Da bi se popravilo poslovanje Gorenja, bilo je potrebno povećati prodaju u zemljama Bliskog i Dalekog istoka te na tržištu Brazila, odnosno Južne Amerike, ali i u Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
panasonik gorenje industrija slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana