Tekst objavljen: 15.10.2012 11:26        


Lizing kuće sve teže prate stanje nelikvidnosti u srpskoj ekonomiji. Dok se broj lizing ugovora smanjuje broj korisnika fizičkih i pravnih lica koja ne mogu da otplaćuju rate povećava se iz meseca u mesec. Posebno zabrinjava situacija kod preduzetnika pa lizing kuće kao i banke predlažu refinansirnje obaveza kako ne bi došlo do oduzimanja opreme.

Otplata lizinga ide sve teže, tražnja sve manja

"Pan mlek" je jedna od 6.000 firmi u Srbiji koja se umesto kredita odlučila na uzimanje opreme na lizing. Međutim, posle tri godine urednih otplata postala je i deo onih firmi koje ne mogu redovno da ispunjavaju obeveze.

Kako kod bankarskog sistema tako i kod lizinga, krediti i lizing ugovori se pažljivije sklapaju. Umesto da samo ubiraju kamate, profit banke i lizing firme sada više brinu o planovima i kreditnoj sposobnosti kijenata, posebno što su mogućnosti za reprogram duga zbog produženog dejstva krize i nezaposlenosti sve manje.
- Naravno, u toj saradnji imamo problema, ali u tim problemima imamo maksimalno razumevanje. Kod nas dolazi do kašnjenja naplate, do kašnjenja pri plaćanju rata, međutim sve to prolazi uz dogovor i dobru saradnju  kaže Čedomir Živojinović iz "Pan mleka"

Lizing kuće pažljivo prate poslovanje preduzetnika da ne bi došli u situaciju koju imaju sa kupcima vozila, jer kažu kada se broj prodatih vozila smanjuje gube svi, od budžeta do broja zaposlenih u tom sektoru.

-Tržišna vrednost vozila mnogo brže opada nego što je finansijski dug. Lizing kompanije potražuju od vlasnika onoliko koliko je on dužan. On i da hoće da proda svoj automobil, izgubio bi ono što je platio prve dve tri godine. Ne može da nadoknadi prodajom i tako namiri dug lizing kompaniji - rekao je Miloš Petrović iz Udruženja uvoznika automobila.

Pre pet godina preko lizinga je plasirano oko milijardu evra. Sada upola manje novca. Otuda je Narodna banka odlučila da smanji obveznu rezervu na kapital čime bi oslobodila dodatni novac za oživljavanje tog načina finansiranja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Asocijacija lizing kompanija Srbije lizing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana