Tekst objavljen: 03.10.2012 12:39        


Nagla poskupljenja izazvala su ljutnju i nezadovoljstvo građana. Sindikati pozivaju na masovne proteste, ako vlada ne vrati cene na prethodni nivo. S druge strane, nadležni naglašavaju, da nema potrebe za protestima, jer je vlada učinila sve, da stabilizuje poremećaje na tržištu.

Orbović: Protesti zbog poskupljenja trajaće danima (Medija centar Beograd)

Za građane poskupljenja znača nove probleme, jer će i ono malo para što imaju još pažljivije morati da raspoređuju ali problema imaju i nadležni jer mogu samo kratkoročno da utiču na situaciju na tržištu. Do juče osnovne namirnice već mogu da se svrstaju u one koje nisu svakome dostupne.

Zbog povećanja cena nije zadovoljan ni sam Ljajić. - Moramo da budemo krajnje realni. Ni mi nismo srećni zbog ovoga što se dogadja. Tačno je da su neki proizvođači iskoristili povećanje PDV sa 18 na 20 odsto da potpuno neopravdano podignu cene, ali mi ne možemo da ograničimo proizvođačke cene bilo kog proizvoda niti to bilo gde u svetu danas postoji - kaže Ljajić.
Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović koji je najavio proteste zbog povećanja cene osnovnih namirnica ide korak dalje i naglašava da ideja radnika nije da se prošetaju gradom i da se onda nezavršenog posla vrate kući.

- Ono što je naš cilj je da ne izvodimo ljude samo jedan dan, da ne izvodimo ljude samo u Beogradu, već da to budu protesti koji će trajati danima i u svim gradovima Srbije. Na taj način ćemo pokazati svoju ozbiljnost, odgovornost i odgovornost svih građana Srbije za svoju borbu - kaže on.

U Vladi su izgleda ovu "pretnju" sindikata shvatili ozbiljno pa je iz Ministarstva trgovine saopšteno da će ministar Rasim Ljajić danas da razgovara sa delacijom SSSS-a o merama koje ministarstvo i vlada preduzimaju u cilju stabilizacije tržišta osnovnim životnim namirnicama i cena u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ljubisav Orbović sindikati poskupljenje protesti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana