Tekst objavljen: 15.10.2012 15:36        


Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su na jačanje dinara prema evru uticale mere koje je jednoglasno doneo Izvršni odbor centralne banke.

NBS: Mi smo zaslužni za jačanje dinara

Kako se ističe, ne postoje nikakva različita viđenja ili tumačenja između guvernera NBS Jorgovanke Tabaković i njenog rukovodećeg i stručnog tima, kako to pokušavaju da sugerišu neki mediji.

Uz napomenu da su banke profitne organizacije koje će logično težiti tome da devize kupe jeftinije, a prodaju skuplje, ističe se da je dužnost Narodne banke da svojim merama i preciznim doziranjem dinarske i devizne likvidnosti onemogući dugoročnije stvaranje viška likvidnosti koja bi omogućila špekulativne igre na deviznom tržištu.
Precizira se da su stabilizaciji deviznog kursa i jačanju dinara (koji je u poslednjih mesec dana ojačao prema evru za 4,2 odsto) doprineli restriktivna monetarna politika, povećana ponuda deviza na tržištu usled odobravanja devizno indeksiranih subvencionisanih kredita, mere NBS koje se odnose na obaveznu rezervu, praćenje novčanih tokova i doziranje likvidnosti.

Pri tome je, kako se dodaje, Narodna banka poslednji put intervenisala na deviznom tržištu početkom avgusta. Centralna banka je istakla da su pogrešne informacije nekih medija o povećanju obavezne rezerve.

Narodna banka nije povećala obaveznu rezervu, već je, precizira se, izmenjena njena struktura u smeru povećanja dinarskog dela devizne obavezne rezerve, što je, između ostalog, povuklo određenu dinarsku likividnost koja je mogla biti usmerena ka deviznom tržištu.

Dinar već nekoliko dana ne prestaje da jača, a taj trend će se, čini se očiglednim, nastaviti i danas. Kako pokazuje slika napravljena oko 13 časova u centru Beograda, kurs evra u menjačnicama je 110,7 dinara i 111,3 dinara.
Prema NBS, apsurdne su medijske insinuacije o mogućim dojavama iz NBS učesnicima na tržištu o tome u kom smeru će ići kurs i intervencije. Podseća da je temeljniju analizu novčanih tokova na deviznom tržištu najavila upravo guverner centralne banke Jorgovanka Tabaković.

Cilj nije "istraga" i javno prozivanje banaka, već da se na osnovu takvog sagledavanja pomogne Izvršnom odboru da donosi mere monetarne politike i odluke o intervencijama na deviznom tržištu i njihovom obimu na način koji doprinosi stabilnosti deviznog kursa i racionalnom trošenju deviznih rezervi, navela je NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs nbs mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana