Tekst objavljen: 12.11.2012 10:11        


Austrijska Hipo banka ne očekuje da će njenu mrežu na Balkanu kupiti druga austrijska banka, već da će to učiniti međunarodni ulagači, rekao je portparol Hipo Alpe Adria banke Nikola Donig.

Male šanse za Erste, Hipo ipak čeka stranog kupca

Naime, u bankarskoj zajednici u Austriji se isključuje mogućnost da će celokupnu mrežu Hipo banke na Balkanu kupiti druga austrijska banka, kao što se spekulisalo da bi to mogla učiniti Erste banka.

Cena mreže u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori je još neizvesna. Balkanska mreža ima 1,1 milion klijenata, 250 filijala i 11 milijardi evra bilansa. Vrednost bankarske mreže se procenjuje na 1,5 milijardi evra, ali će, prema aktuelnom stanju u privredi, sigurno, smatra list, kao i svaka druga banka biti prodata ispod uknjižene vrednosti.
Eksperti smatraju da je za austrijske banke rizik u ovom delu Evrope prevelik, ali da bi mreža banaka mogla biti interesantna za nekoga koji tek ulazi na to tržište.

Bankari, kako dodaje list, očekuju zainteresovane kupce iz Rusije ili Indije, a posebno iz arapskog prostora, odnosno Turske, i to pre svega zbog muslimana u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko ne bude bilo moguće prodati mrežu na Balkanu kao celinu, Hipo je spremna da je prodaje zasebno.

Tako je Erste banka zainteresovana da kupi mrežu u Srbiji, Rajfajzen da otkupi Hipo u Hrvatskoj, dve zemlje u kojima Hipo banka piše pozitivne bilanse, dok je situacija u Sloveniji i Crnoj Gori sasvim drugačija i tamo se beleže gubici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarsko tržište prodaja banke Hypo Alpe-Adria banka erste banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana