EUR 117,59 USD 103,80 CHF 110,44

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 13.07.20. :: 117.5944 rsd

Tekst objavljen: 03.10.2012 14:18        


Američki ekonomista Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade, kaže da je srpski dinar još uvek precenjen i preporučio da država podrži kupovnu moć stanovništva.

Krugman: Dinar precenjen, mora da se više troši

- Srbija ima svoju valutu koja je dosta devalvirala. To generalno nije loše jer povećava konkurentnost zemlje - rekao je Krugman.

Krugman: Srbija je u situaciji kao i Grčka

Krugman je, na pitanje kako komenariše ekonomske mere Vlade Srbije, obazrivo odgovorio, jer kako je ukazao bio je u prilici da pažljivo sluša o tome, ali ne i da donosi ocene, kao i da nema parametre koji bi mu to omogućili. - Niste u najgoroj situaciji, ima i zemalja koje su u mnogo gorem položaju, recimo da je vaša situacija slična onoj u Grčkoj - rekao je on.
On je kazao da je Srbija u specifičnoj situaciji jer nije u Evropskoj uniji, ali se makroekonomskim kretanjima stanje u zemlji ne razlikuje od stanja u perifernim evropskim ekonomijama, poput Letonije.

Dodatna otežavajuća okolnost za podizanje konkurentnosti u Srbiji je, prema oceni Krugmana, što je skoro sav dug zemlje u evrima.

- Da nema tog duga mogli bi da devalvirate dinar i povećate konkurentnost - rekao je Krugman.

Podržavanje jakog dinara je, kako dodao, pokušaj da se odloži jačanje konkurentnosti, što je problem za zemlju koja ima veliki deficit. On je naveo primer Islanda koji je uspeo da jačanjem nacionalne valute poveća konkurentnost i privuče investitore.

U vreme ekonomske krize, kako je predložio, država mora da podrži kupovnu moć stanovništa, jer je očigledno da mere štednje nisu dale rezultat u Grčkoj.

Krugman je istakao da je samo letimično imao uvid u podatke o ekonomskim pokazateljima i javnim finansijama Srbije, ali da smatra da je recept podsticanja kupovne primenjiv i u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
paul krugman pol krugman ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.16

ostavite komentar