Tekst objavljen: 23.10.2012 13:21        


Kineska bonitetna agencija Dagong saopštila je da će sa američkim i ruskim partnerima osnovati novu "nezavisnu" grupaciju. Nova agencija biće konkurent američkim agencijama za koje tvrdi da su se "pokazale neadekvatnim".

Kinezi, Rusi i Amerikanci prave bonitetnu agenciju

Kineska firma pokrenuće zajednički poduhvat sa agencijom "Egan-Džons" iz Pensilvanije i ruskom agencijom "RusRejting JSC".

Američke agencije Fič, Standard end Purs i Mudis na udaru su kritika jer su propustile da upozore na neminovnu globalnu finansijsku krizu 2008. Mnoge kompanije povezane sa američkim tržištem nekretnina, gde je kriza buknula, su od datih agencija do poslednjeg trenutka dobijale vrhunske kreditne ocene.
Zajednička kompanija, pod nazivom "Univerzal kredit rejting grup" baviće se ocenom globalnih rejtinga "kao potpuno nezavisna rejting agencija", navodi Dagong.

- Postojeći sistem za ocenjivanje medjunarodnih kreditnih rejtinga pokazao se neadekvatnim da ispuni zadatak pružanja odgovornih i pouzdanih ocena - navodi kineska agencija, dodajući da je potrebna nova institucija da "ublaži ekonomske rizike u razvoju ljudske civilizacije".

Tri partnera "ne zastupaju interese neke određene države ili grupacije", a "Univerzal kredit rejting grup" "pružaće globalnim tržištima kapitala nepristrasne informacije o kreditnim statusima", dodaje Dagong.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rejting kreditni rejting bonitet svetska ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana