Tekst objavljen: 15.10.2012 18:09        


Ministarstvo građevine i urbanizma najverovatnije će u četvrtak predstaviti Vladi Srbije izveštaj o ponudi kompanija iz Kine zainteresovanih za gradnju ovdašnjih autoputeva.

Kinezi nam daju kredit da nam grade autoputeve

Državni sekretar Miodrag Jocić je kazao da se još radi na izveštaju o aktivnostima Ministarstva građevine u vezi sa ponudama više građevinskih firmi iz Kine koje žele da prave autoput od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, kao i "Moravski koridor" od Pojata do Preljine.

Ministar gradevine i urbanizma Velimir Ilić je ranije izjavio da su kompanije iz Kine ponudile veoma povoljne cene, koje se kreću oko 5,8 miliona evra po km.
Jocić je naveo da ti projekti ne bi rađeni koncesijom, već isključivo povoljnim finansijskim sredstvima Eksim banke Kine.

Državni sekretar je podsetio da je Vlada Srbije u septembru zatražila od Kine dugoročni kredit u iznosu do 850 miliona evra za izgradnju autoputeva u Srbiji.

- Tražimo povoljan kredit sa fiksnom kamatom od 2,5 odsto i rokom otplate od 20 godina, s tim što bi grejs period bio pet godina - istakao je Jocić.

Deonice budućeg autoputa Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig su ukupno dugačke oko 50 kilometara (km), a prvi radovi u okviru aranžmana sa kompanijama iz Kine, prema Jociću, mogli bi da počnu u rano proleće 2013. na delu od Ljakovca do Ljiga u dužini od 24 km.

Jocić je rekao da je ta deonica trenutno najspremnija za radove, jer su već otkucana rešenja za eksproprijaciju zemljišta, ali da treba za te namene uplatiti oko 28 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
autoput izgradnja autoputa koridor 11 koridori kinezi investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana