Tekst objavljen: 22.10.2012 13:28        


Dinar se prethodnih decenija survavao u ponore i dizao do nebesa koje nismo mogli ni naslutiti. Već smo se naslušali priča o tome da kada dinar jača, izvoznici gube jer im opada konkuretnost a uvoznicima cvetaju ruže jer zbog jakog dinara uvozna roba pojeftini.

Kad dinar luta, privreda se izgubi

Istina je, međutim, na sredini. Domaći privrednici, bilo da su okrenuti spoljnom ili unutrašnjem tržištu, i te kako zavise od evra. Jer, kod nas se sve računa u toj valuti. Zato su se sve prednosti koje može doneti dinar izgubile.

Menadžerka kancelarije Udruženja izvoznika Srbije Ivana Petrović kaže da je za izvoznike bitnije da je kurs stabilan i realan nego da li je „visok” ili „nizak”. Ona navodi da izvoznike više potresa naglo jačanje domaće valute. Prilikom prodaje na strano tržište nemoguće je napraviti zaštitnu cenu proizvoda.
Kako su se snašli prethodnih meseci, koji su za domaću valuti bili prilično turbulentni? Pred vikend dinar se zaustavio na 112,46 za evro po srednjem kursu Narodne banke. Bio je 1,1 odsto u padu u odnosu na prethodni dan. Cele ove godine, do 20. oktobra, oslabio je prema evru osam procenata

- Iskreno rečeno, privrednici se mogu snaći i uskladiti poslovanje s kursom kada se on kreće u rasponu od najviše pet-šest odsto - kaže predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije TKad dinar luta, privreda se izgubi

Odnosno, prema njegovim rečima, ako nam je NBS odredio ciljanu inflaciju na pet posto, onda treba tolika i da bude. Ako se to ostvari, izvesno je da će tu negde biti i pad i rast domaće valute pa će i privrednici imati, ako ne preciznu, a ono pouzdanu računicu.

U slučaju kada inflacija, kao sada kod nas, prelazi 12 posto, teško bilo ko od privrednika može sklopiti projekat po kojem bi poslovao pozitivno.



To važi kako za uvoz, tako i za izvoz. Većina naših izvoznika uvozi repromaterijal i dobar deo računice je u evrima. Uvoznici se plaše naglih skokova i padova pa ni njima nije lako da formiraju cenu i obezbede sigurnost poslovanja.

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada je kod nas većina kredita bila u dinarima, mogli smo slabljenjem dinara obezbediti veću konkurentnost izvoznicima.

Danas su naša zaduženja u privredi mahom indeksirana, zato kod slabljenja domaće valute pada samo cena radne snage. To pomaže izvoznicima, ali ne daje presudnu prednost. Da bismo jačali izvoz, morali bismo da razvijamo preduzetnički duh, konkurentnost...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privreda devizni kurs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana