Tekst objavljen: 19.09.2012 15:18        


Nekadašnji guverner NBS Radovan Jelašić upozorio je na ozbiljnost ekonomske situacije u Srbiji, napominjući da to zahteva od vlade da preduzima oštre mere.

Jelašić: Danas je gore nego u moje vreme (Medija centar Beograd)

Jelašić je rekao da su ekonomske alternative u Srbiji sada mnogo više ograničene, nego u vreme kada je on bio guverner.

On je podsetio da je i tada upozoravao da javni dug nije toliko visok, koliko zabrinjava brzina njegovog rasta, ali je sada zemlja u situaciji kada je i sama visina duga probelem. 

Jelašić nije želeo da komentariše dešavanja vezana za Agrobanku, navodeći da s tim u vezi on stoji na raspolaganju za sporna pitanja. Upitan o političkim uticajima na guvernera, on je istakao da svi to pokušavaju, ali da je na samom guverneru da li će to da spreči ili prihvati.


- U vreme kada kriza postaje deo svakodnevnice, treba voditi računa ne samo kako da se privuku direktne strane investicije, nego kako i da one koje su već tu ne odu - rekao je Jelašić, ističući da je inflacija u Srbiji i dalje veliki izazov, da "jede standard i prihode građana i da nominalno povećava budžetske prihode, ali realno ne".

Bivši čelnik NBS nije želeo da daje savete za rad novom guverneru, ističući da ona sigurno ima znanje i iskustvo, pošto je Skupština Srbije postavila na to mesto i da viceguverneri i direktori sektora u NBS treba da joj budu najbolji savetodavci.

On je istakao i da je pravo svakog novog guvernera, da kada dođe na to mesto, proveri šta su radili njegovi prethodnici i da je on po tom pitanju maksimalno relaksiran, jer je poslovanje NBS redovno pročešljavao MMF.

Ističući da mu je bila čast što ga je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predložio za predsednika Saveta guvernera NBS i što je to guverner Jorgovanka Tabaković to podržala, ali da na svoju žalost tu fukciju nije mogao da prihvati.

Jelašić je bio guverner NBS u periodu između 2004. i 2010. a na tu funkciju je podneo ostavku, pozivajući se na lične razloge. Nakon toga je postao generalni direktor i predsednik Erste bank u Mađarskoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Radovan Jelašić nbs guverner Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije savet guvernera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana