Tekst objavljen: 22.10.2012 18:27        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je postojeća kompanija Jat neodrživa i mora u bankrot, a država će napraviti novu avio kompaniju u saradnji sa kompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i novi kargo terminal u Beogradu.

Jat ide u bankrot, novi pravimo sa Arapima

Dinkić je rekao da će predstaviti plan za Jat na jednoj od narednih sednica Vlade i naglasio da je neodrživo da država izdvaja subvencije za to javno preduzeće, a ono i dalje pravi gubitke.

Dinkić je rekao da je vlada odbila zahtev JAT za garancije države za 35 miliona evra, za održavanje tekuće likvidnosti u 2013, jer nema smisla subvencionisati kompaniju koja je u gubicima.
Prema Dinkiću, postoje dve opcije. Ukoliko država bude sama formirala novi JAT, moraće da izdvoji 140 miliona dolara državne garancije i ispoštovali ugovor sa Erbasom o nabavci novih 12 aviona na lizing.

Pri tom se mora promeniti upravljanje u toj kompaniji da ona bude održiva kada se obnovi avio-flota i da ne pravi gubitke kao do sada, kazao je ministar.

Umesto starog, napravićemo novi JAT, na koji ćemo prebaciti ugovor sa Erbasom o lizingu za nabavku novih 12 aviona, a zatim da se uđe u razgovore sa avio-kompanijom Etihad, da postane partner JAT, objasnio je Dinkić.
Dinkić je ocenio da je mnogo lakše da se ostvari partnerstvo sa kompanijom Etihad iz Ujedinjenih arapskih emirata (UAE), državi u Zalivu u kojoj je prošle nedelje boravio sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ukoliko rukovodstvo Etihada bude zainteresovano da zajedno sa partnerima iz Srbije uđe u taj aranžman, onda će ugovor biti proširen u pravcu izgradnje kargo terminala na beogradskom aerodromu, kazao je ministar.

Etihadu bi bila ponuđena mogućnost da zajedno sa JAT učestvuju u prevozu robe i putnika u avio prevozu. Osnovni cilj ugovora je da Etihad izgradi kargo-terminal na Aerodromu "Nikola Tesla", koji bi služio za izvoz voća i povrća u inostranstvo, rekao je Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Jat Mlađan Dinkić aviokompanije vazdušni saobraćaj aviokompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana