Tekst objavljen: 09.11.2012 15:13        


Iraku je potrebno do 1.000 milijardi dolara (784 milijarde evra) tokom sledećih 10 godina za oporavak razrušene infrastrukture i oslabljene ekonomije, izjavio je direktor Nacionalne komisije za investicije Sami al-Araji.

Iraku za obnovu potrebno 1.000 milijardi dolara

Araji je ukazao da bi najveći deo potrebnog novca mogao biti pribavljen izvozom nafte, koja učestvuje s najvećim delom u Vladinom prihodu, ali da bi "jedan deo mogao pristići iz stranih i domaćih direktnih investicija".

Irak ima dokazane rezerve od 143,1 milijardu barela nafte i oko 3.200 milijardi kubnih metra gasa, što tu zemlju svrstava među vodeće u svetu u pogledu energenata. Niko nije siguran kolike su još neotkrivene rezerve nafte i gasa u Iraku. Sadašnja Vlada u Bagdadu smatra da su iračke rezerve nafte najveće na svetu, oko 350 milijardi barela.
Navedena cifra predstavlja osetno povećanje u odnosu na cilj od 186 milijardi dolara za period od 2010. do 2014. godine, od čega će oko 100 milijardi dolara pristići od nafte, a ostatak od privatnih investicija.

Bagdad poziva strane kompanije da pomognu u obnovi ključne infrastrukture koja je propala tokom višedecenijskog nedovoljnog investiranja, kao i da učestvuju u radu u oblastima poput saobraćaja, stanogradnje i poljoprivrede.

Iračka ekonomija, kojom dominira država, u ogromnoj meri zavisi od izvoza sirove nafte, a energetski sektor učestvuje s oko dve trećine u bruto društvenom proizvodu zemlje (BDP).

Procenjuje se da će ukupan BDP Iraka rasti prosečno 9,4 posto godišnje između 2012. i 2016, kako zemlja bude imala velike prihode od nafte, a da će BDP 2015. godine skočiti na 360 milijardi dolara, sa sadašnjih 170 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
irak investicije infrastruktura

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana