Tekst objavljen: 03.10.2012 9:46        


Investitori su državi Srbiji do sada vratili 2,6 miliona evra. Još 143.750 evra uskoro će biti vraćeni u budžet. Reč je o devet investitora koji su od Srbije dobili subvenciju za obećana novootvorena radna mesta, a do zapošljavanja nisu ni stigli. Ugovori su raskinuti, jer nisu uspeli da ispune obaveze.

Investitori odustaju od Srbije i vraćaju novac

Među njima, najviše novca od države je dobila tekstilna kompanija "Zamber" koja je trebalo da gradi fabriku u Vranju. Na kraju je morala da vrati 1,5 miliona evra.

Nemački "Reum", koji je dugo pokušavao da otpočne proizvodnju u Svilajncu, takođe je odustao. Srbiji je vratio 532.000 evra. Tu su još "Subeks" i "Medaki" koji nisu ostvarili planove u Novom Pazaru, "Moravac" kog su iščekivali u Leskovcu, kao i "Jugovoće" i "Drvopromet".

Od "Pakoma", koji se očekivao u Nišu i "Alboksa" koji je planirao investiciju u Kuli, proces naplate novca još je u toku.

Glavni razlog odustajanja, u većini slučajeva, bila je kriza. Čak pet od devet kompanija od kojih je vraćen novac, ulaganje je planiralo 2007. godine, pa je svetska recesija sasekla ambicije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ulagači subvencije za radna mesta investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana