Tekst objavljen: 03.10.2012 10:15        


Banke i privrednici, članovi Nacionalnog saveta za privredni oporavak, pripremili su liste od po deset najvažnijih mera koje bi trebalo preduzeti radi poboljšanja ekonomske situacije u zemlji i ocenili da sada Srbija, zbog stanja u državi, gubi bar 600 miliona evra investicija.

Grujić: Srbija gubi 600 miliona evra investicija

- U narednih desetak dana listu mera ćemo predati premijeru Ivici Dačiću. Ove mere svode se na one brze poteze koje sam ja nazvao, mere koje ne koštaju ništa, a pomažu privredi, jer znamo da država nema novca - rekao je Branislav Grujić, predsednik kompanije PSP Farman holding, osvrćući se na nedostatke srpskog privrednog sistema i sopstvene poslovne planove.

On je ocenio da su prve mere vlade dobre, ali da su samo početak.

- Sistem nisu samo privredne mere, već i pravosuđe, koje mora da bude brzo i efikasno, kao i sistem vlasničkih odnosa, koji mora da uvažava privatno vlasništvo. Danas u Srbiji sigurno postoji bar 500-600 miliona evra investicija koje se ne realizuju samo zbog blokade sistema - rekao je Grujić.

Prema njegovim rečima, najteže su administrativne prepreke.

- Imamo najave velikih sistema, od Baumaksa, tržnih centara, Ikee i drugih, koji se bave proizvodnjom, ali ne mogu da počnu da rade ovde zato što ne mogu da dobiju građevinske dozvole. To je apsurdno. Ikea bi izgradnjom tržnog centra pomogla ovdašnjoj industriji nameštaja da ne potone do kraja, ali se u Srbiji govori kako zli ljudi grade trgovačke centre da bi se trgovalo, a da se ne proizvodi. Najveća prednost Hrvatske je što ima Agrokor grupu, koja sistemski, kroz sve svoje mreže, plasira hrvatske proizvode - ocenio je Grujić.

On navodi da je velika greška to što je naša nacionalna strategija razvoja definisana kao izvoz i dodaje da se "proizvod pravi tako da prvo ima prolaz na lokalnom tržištu, pa ako ostane viška proizvoda, onda ide na regionalno, pa ako je u regiji uspešan, onda ide dalje".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomske mere Branislav Grujić psp farman investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana