Tekst objavljen: 24.08.2012 10:04        


Ekonomska situacija u Srbiji će biti sve teža do kraja godine, a prvi potezi nove vlade ne ukazuju da bi se to stanje uskoro moglo poboljšati, kažu ekonomisti.

Ekonomisti: Biće nam još gore do kraja godine

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da u vreme formiranja nove vlade sadašnji ministri nisu ni bili svesni u kakvoj je teškoj finansijskoj situaciji Srbija i da je stanje neuporedivo teže, nego što su oni u početku govorili.

Prirodno je bilo očekivati, smatra on, da će nova vlada prvo ispuniti data obećanja i da će jedan od prvih koraka biti ili da se smanji broj ljudi u tim agencijama i do za 20 do 30 odsto, ili da se smanje plate za 20 do 30 odsto.

Komentarišući najave iz vlade da neće biti otpuštanja dok traje kriza, Kovačević je ocenio da je "besmisleno tako nešto reći" i ukazao da se otpuštanja u javnom i privatnom sektoru ne mogu sprečiti usled krize Srbiji i svetu.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da prvi potezi nove Vlade Srbije nisu ohrabrujući, ali da ne mora da "znači da će cela vladina politika biti vođena u tom duhu".

- Nova vlast zaista je nasledila užasnu situaciju, kako u privredi, tako u finansijskom sistemu, opštu nelikvidnost, gde maltene niko nikome ne plaća na vreme i velike nepodmirene obaveze, što bukvalno potkopava i guši celu privredu - kazao je Madžar.

Uz to je, dodao je on, budžetski deficit već sada jako veliki i preti da raste i dalje.

Konsultant Evopskog ekonomskog instituta u Briselu Dragomir Janković smatra da nova vlada, umesto zaduživanja u inostranstvu po nepovoljnim uslovima, da bi obezbedila novac za investicije treba da razmisli o prodaji velikih javnih preduzeća, poput Elektroprivrede Srbije, Telekoma Srbija i drugih.

- Sada se vide posledice loše privatizacije u Srbiji, jer većina privatizovanih preduzeća nije u stanju da stvara novi proizvod, niti da izvozi, već traži pomoć države, koja pomoć ne može da da, jer je i sama traži - ocenio je Janković.

Država, smatra on, treba da subvencioniše samo poljoprivrednu proizvodnju, jer je to praksa u razvijenim zemljama, ali i zbog toga što agrarni sektor bez subvencija ne može biti konkurentan na tržištu.

Svi ostali sektori privrede treba da budu prepušteni tržišnim mehanizmima, a država mora da donese zakon koji neće štititi dužnika i da omogući lakšu naplatu potraživanja, zaključio je Janković. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Guest 28.08.2012 12:01

    dokle više

  2. User image
    Guest 28.08.2012 12:38

    Da li može da bude gore od trenutnog?

  3. User image
    Guest 28.08.2012 12:41

    Da li može da bude gore od trenutnog?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađen Kovačević Ljubomir Madžar Dragomir Janković Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana