Tekst objavljen: 23.10.2012 9:05        


Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić kaže da je trenutno najveći problem domaćeg bankarskog sektora visok procenat nenaplativih kredita, čije je učešće u ukupnim kreditima oko 19 odsto.

Dugalić: Najveća muka banaka nenaplativi krediti

To je najgori rezultat u Evropi, rekao je Dugalić, napominjući da je učešće nenaplativih kredita kod privrede oko 23 odsto, a kod stanovništva je na jednocifrenom nivou.

Dugalić je podsetio da u Srbiji sada postoje 33 banke i da očekuje dalji nastavak procesa njihovog pridruživanja i spajanja kao posledica konkurencije na tržištu.
On je naglasio da nenaplativi krediti stvaraju dvostruki trošak bankama – zbog rezervacija za te kredite i zbog nemogućnosti njihove naplate, ali da je dobro što je pokrivenost tih kredita, sa kašnjenjem u otplati većim od 90 dana, na nivou od 124 odsto.

Dugalić je naveo da su rezervacije za nenaplative kredite na nivou većem od četiri milijarde evra, što je, prema njemu, "mrtav kapital", a uz obavezne rezerve na izvore deviznog porekla, ta suma prelazi šest milijardi evra.

Prema Dugaliću, struktura depozita u 2011. je pokazala da je 28 odsto bilo u dinarima, a 72 odsto u drugim valutama, pre svega u evru, a polovinom ove godine procenat dinarskih depozita opao je na 21 odsto.
- Imajući sve to u vidu, kao i da je kapital banaka pet milijardi evra, nemoguće je da kamatne stope na kredite budu niže - dodao je čelnik UBS.

Dugalić je naglasio da je adekvatnost kapitala u bankarskom sektoru Srbije na nivou od 17,2 odsto, što je verovatno najbolji podatak u Evropi i najbolji pokazatelj solidnosti i sigurnosti banaka u zemlji.

Govoreći o strukturi kreditnih plasmana, on je naveo da 72 odsto ukupnih odlazi na privredu, a 28 odsto na kredite stanovništvu, pri čemu je najveći problem što je kašnjenje u otplati kod privrede znatno veće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Qubica 23.10.2012 10:07

    Kakav vam je kriterijum kod dodele kredita takva vam je i naplata.
    Pogled na pokrenute postupke naplate pred sudovima treba da vam pokaže gde škripi. Ili vam pravnici ne valjaju ili su podkupljivi...
    A to će vas vratiti na srž problema: kako su uopšte odobravani krediti i kome

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarsko tržište nenaplativi krediti krediti banke dugalić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana