Tekst objavljen: 21.11.2012 9:30        


Prepreka koja je u poslednje tri godine zakočila više od dve milijarde evra investicija samo u glavnom gradu, biće uskoro otklonjena. Konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu biće ukinuta.

Država ukida konverziju da privuče ulagače

- Idemo ka tome da se legalizuju bespravno izgrađeni objekati, smanje birokratske procedure, pojednostavi dobijanje dozvola i uklone sve prepreke za investiranje, kao što je konverzija - obećao je premijer Ivica Dačić.

Više od sto velikih projekata je na čekanju zbog konverzije. Reč je o planiranoj izgradnji nekoliko miliona poslovnih i stambenih kvadrata u glavnom gradu. "Bauhaus", "Ikea", "Plaza", "Grad na vodi", hotel "Jugoslavija", samo su neke od zakočenih investicija. Zahtev neimara, investitora, ali i privrednika je da se konverzija ukine, tačnije da se iz Zakona o planiranju i izgradnji izbrišu članovi od 101 do 105. Kako je u utorak ”Novostima” potvrđeno u "Ikei" plan investicija u Srbiji nije promenjen, iako ima poteškoća oko početka gradnje zbog komlikovanih i nejasnih procedura.
On navodi da "kod konverzije treba definisati zašto je uopšte bila uvedena, koji su rezultati i šta sa onima koji su je već platili. Nije sporno da li postoji politička volja za ukidanjem konverzije ili ne, ali svi zajedno moramo da se čuvamo velikih i revolucionarnih otkrića kao što je bila konverzija".

Glas za ukidanje konverzije daće i Velimir Ilić, ministar građevine, koji je i pokrenuo inicijativu za uklanjanje ove barijere za investitore.

- Moj je predlog da se konverzija ukine, jer bi to otčepilo mnoge investicije i stvorilo povoljniju klimu za dolazak velikih kompanija - kaže Velimir Ilić.

Kako kaže i ministar finansija Mlađan Dinkić, konverzija mora da se ukine i to - što pre.

- To je besmislena odredba, koja ne postoji ni u jednom evropskom zakonu. Samo je produkovala ogromnu nepotrebnu birokratiju i otezala i zakočila novu gradnju - kaže Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srbija izgradnja strane investicije investicije zemljište konverzija zemljišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana