Tekst objavljen: 04.11.2012 11:45        


Pri rešavanju sudbine problematičnih državnih banaka trebalo bi pre svega voditi računa o interesima poreskih obveznika i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, kaže zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović.

Država treba da spasava samo značajne banke

- Ukoliko se radi o bankama sa značajnom finansijskom "dubiozom", a koje nisu od sistemske važnosti i čija propast ne bi imala nekakav veći uticaj na stabilnost finansijskog sektora i ekonomiju, u uslovima kada privatnih investitora nema, rešenje jeste stečaj - naveo je on.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ocenio je da je trošak kada država dokapitalizuje banke jer to plaćaju građani, privredna društva i svi poreski obveznici. Prema njegovim rečima, efikasnije je i jeftinije kada zdrave banke preuzimaju problematične, jer je to brži i jeftiniji put da se situacija reši, kao što je bio slučaj sa Novom Agrobankom i Poštanskom štedionicom.
Prema rečima Petrovića, da se ne bi "okrnjilo" poverenje u finansijski sistem, države mogu i da "pruže pojas spasavanja" neosiguranim deponentima. To se čini izvlačenjem zdrave aktive i depozita iz loše banke koje onda preuzima neka zdrava banka, a loša odlazi u stečaj.

- To pokriće neosiguranih depozita ide, naravno, na teret poreskih obveznika i što može biti protumačeno u neku ruku i kao nagrada za moralni hazard, ali se na taj način zasigurno limitiraju gubici u odnosu na eventualnu odluku da se takve institucije dokapitalizuju, istakao je Petrović.

Kako je on objasnio, sistemski značaj banke se procenjuje na osnovu tržišnog učešća u bilo kom segmentu kreditiranja, depozitnim poslovima, dokumentarnim poslovima, poslovima hartija od vrednosti, platnom prometu, broju klijenata.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke RBV Razvojna banka Vojvodine dokapitalizacija banka poštanska štedionica nova agrobanka afera agrobanka agrobanka preuzimanje banaka državne banke zoran petrović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana