Tekst objavljen: 22.10.2012 15:57        


Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da Vlada planira da formira novu aviokompaniju Jat bez dugova i da obnovi flotu aktiviranjem starog ugovora sa kompanijom Erbas.

Država sa Arapima pravi novi Jat i kupuje avione

- U planu je formiranje nove aviokompanije koja bi bila bez dugova, ali planiramo da obnovimo stari aranžman sa Erbasom za lizing 12 novih aviona, za šta bi ta nova kompanija dobila državne garancije od 140 miliona dolara - rekao je Dinkić.

Jat ervejz je, prema podacima o konsolidovanom finansijskom izveštaju sa sajta Agencije za privredne registre, prošlu godinu završio sa gubitkom od 3,2 milijarde dinara.
Dinkić je rekao da se tokom nedavne posete srpske delegacije Abu Dabiju došlo na ideju da se aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad uključi u ceo taj projekat tako što bi preuzeo na sebe garanciju države Srbije od 140 miliona dolara, ali bi zauzvrat postao suvlasnik Jata.

- Ovaj predlog je još u fazi ideje, međutim, odluka da se pravi novi Jat i obnovi flota je definitivna odluka vlade - rekao je Dinkić.

Ukupna imovina kompanije vredela je 19,3 milijarde dinara, a gubitak iznad visine kapitala bio je četiri milijarde dinara. Osnovni kapital Jat ervejza iznosi 16,9 milijardi dinara. Ukupni poslovni prihodi Jat ervejza bili su 12,24 milijarde dinara, a kompanija je imala 1.517 zaposlenih na kraju 2011. Jat ima flotu od 14 aviona, od čega 10 letelica tipa "boing 737-300" i četiri "ATR 72-200". Prema ranijim podacima, prosečna starost aviona u floti veća je od 20 godina.
Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić kaže da je "Jatu ponovo data garancija države za naredna tri meseca, da bi moglo da preživi i zato će pitanje revitalizacije tog preduzeća biti rešeno vrlo brzo i u kratkim rokovima".

Vlada Srbije je u dva navrata neuspešno pokušavala da nađe strateškog partnera za državnu aviokompaniju. Na prvom tenderu za prodaju Jata, 2008. godine, kad je nuđeno na prodaju 51 odsto kapitala kompanije po ceni od 51 milion evra, nije stigla nijedna ponuda.

Nakon toga Vlada Srbije je početkom avgusta 2011. raspisla tender za strateškog partnera za osnivanje nove aviokompanije, ali je on proglašen nesupešnim jer je letonska kompanija Baltik eviejšen sistem, koja je jedina otkupila tendersku dokumentaciju, odustala od dostavljanja ponude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić Jat UAE emirati ujedinjeni arapski emirati aviokompanije avioni vazdušni saobraćaj mrkonjić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana