Tekst objavljen: 15.10.2012 15:50        


Srpski ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da će Srbija u 2013. beležiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od najmanje dva odsto.

Dinkić: U 2013. rast BDP-a bar dva odsto (European People's Party/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Prema njegovim rečima, krajem ove godine očekuje se prekid recesivnog trenda, iako će u 2012. biti zabeležen pad BDP-a od jedan odsto.

Međunarodni monetarni fond ima otvoren poziv da dođe u Srbiju na zvanične razgovore oko novog aranžmana, izjavio je ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić, napominjući da je rano govoriti o vrsti novog aranžmana sa MMF-om, ali da će biti izabran onaj koji je napovoljniji za Srbiju.
Dinkić je naglasio da je taj pad BDP-a posledica recesije iz prve polovine godine.

On je rekao i da je istražni centar Narodne banke Srbije procenio da bi rast u 2013. godini mogao da bude i tri odsto, ali da je vlada konzervativnija u svojoj proceni i ostaje pri rastu od najmanje dva odsto.

Ministar je naveo da će rast u 2013. biti zasnovan na investicijama i izvozu, a glavni izvozni adut srbije biće novi Fijatov automobil iz kragujevca za kojim vlada velika tražnja.

- Očekujem da će biti pokrenuta i Železara u Smederevu - rekao je Dinkić.

On je istakao i da će Fijat i Železera doprineti većem izvozu, smanjenju deficita platnog bilansa Srbije i povećanju industrijske proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić BDP Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana