Tekst objavljen: 30.10.2012 13:31        


Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da je intervencijom vlade izbegnut bankrot zemlje. Dinkić je dodao da će naredne godine privredni rast biti najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dinkić: Srbija je bila na korak od bankrota

- Zemlja je bila na korak od bankrota. Rashodi za kamate za otplatu javnog duga rasle su takvom progresijom da bi bez mera finansijske konsolidacije Srbija bila dovedena u situaciju koja je slična onoj u Grčkoj - rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao da nije problem finansiranje deficita već potreba da se on smanji zbog čega je napravljen plan za zaustavljanje rasta javnog duga koji bi u 2013. trebalo da bude 60 odsto BDP-a a da se u 2014. godini smanji na 58 odsto BDP-a. On je kazao da nije moguće obezbediti servisiranje javnog duga bez prodaje državne imovine koja trenutno nije konkurentna.
On je istakao da je bankrot daleko iza nas jer je država sprovela nekoliko važnih programa poput prvog programa fiskalne konsolidacije, a sada sprovodi i drugi program mera zajedno sa budžetom za narednu godinu.

Ministar Dinkić je kazao da su ključni faktori za očekivani privredni rast sledeće godine prihodi od dve milijarde evra od izvoza novog modela "fijata", kao i očekivana bolja poljoprivredna sezona od ovogodišnje.

Dodao je da će na rast uticati niz mera za poboljšanje likvidnosti privrede, veća kapitalna ulaganja na nivou od 4,5 odsto BDP-a.

Dinkić je podvukao da je osnovna mera za stabilizaciju javnih finansija novi budžet kojim je predviđeno smanjenje budžetskog deficita republike na 3,3 odsto. Kazao je da će naredne godine za finansiranje budžetskog deficita biti potrebno oko četiri milijarde evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot srbija bankrot države Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana