Tekst objavljen: 20.11.2012 17:44        


Srpske finansije su pre tri-četiri meseca bile u komi, sada su se probudile iz te kome i vidljivi su znaci oporavka, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. On je istakao da Srbija u avgustu nije imala novca ni za nedelju dana unapred, a sada ima za šest meseci.

Dinkić: Izvukli smo srpske finansije iz kome

Ministar je naglasio da će zbog sprovođenja programa fiskalne konsolidacije Srbija ove godine imati 20 milijardi dinara manji budžetski deficit od onog što je predviđeno rebalansom i to je bitna baza za ostvarivanje projekcija budžeta u 2013.

Dinkić je najavio da će razgovori srpskih vlasti sa MMF-om o novom aranžmanu biti nastavljeni na proleće, ali još nije precizirano kada, a ukoliko sporazum sa MMF-om bude sklopljen biće reč o aranžmanu iz predostrožnosti na rok od tri godine.
On je precizirao da su poreski prihodi bolji od projektovanih za šest milijardi dinara i dodao da, takođe, neće biti utrošeno sedam milijardi dinara namenjenih za kapitalne investicije zbog pogrešnog planiranja.

Taj sistem biće izmenjen pošto će se od budžeta za 2013. preći na trogodišnje planiranje investicija, najavio je Dinkić.

Govoreći o predlogu Zakona o javnim preduzećima, kojim se predviđa profesionalizacija njihovog upravljanja, kao i da se direktori biraju na javnim konkursima, ministar je istakao da zakon predviđa da javnim preduzećima upravljaju profesionalci, koji neće moći da budu članovi organa političkih stranaka.

Kako je objasnio Dinkić, ukoliko se za rukovodeća mesta kandiduju funkcioneri stranaka, tu funkciju moraće da zamrznu, ako budu izabrani za direktore.

Predlog zakona predviđa ukidanje upravnih odbora javnih preduzeća, jer se država povlači iz upravljanja i preuzima nadzornu ulogu, pa će biti formirani nadzorni odbori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić Srbija ekonomska kriza dužnička kriza bankrot budžet budžetski deficit javni dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana