Tekst objavljen: 19.09.2012 9:09        


Stanje javnih finansija Republike Srbije nikad nije bilo gore u njenoj istoriji, a prva godina u kojoj se može očekivati da javni dug Srbije počne da pada je 2014, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Dinkić: Finansije nam nikad nisu bile gore (European People's Party/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

- Da bi rast javnog duga bio zaustavljen 2014. godine, potrebno je da se budžetski deficit u 2013. godini prepolovi na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Paketom mera koje su na dnevnom redu obezbeđuje se da taj deficit sledeće godine bude četiri odsto BDP-a, tako da će biti potrebne dodatne mere u budžetu za 2013. godinu kako bi deficit bio sveden na potreban nivo - rekao je Dinkić.

Ministar finansija je najavio da će tokom sledećih mesec dana biti donet srednjoročni plan ne samo fiskalnih mera nego i strukturnih reformi kojima bi budžetski deficit trebalo 2013. da bude sveden na 3,5 odsto BDPa, 2014. godine na 1,9 posto BDPa, 2015. godine na jedan odsto BDPa, a 2016. godine ćemo imati balansiran budžet.
On je istakao da je rast obaveza Srbije po osnovu kamata nezadrživ i neodrživ , a te obaveze veće su od budžeta bilo kog ministarstva, a tri puta veće od agrarnog budžeta.

Do rebalansa su ovogodišnje obaveze zemlje po osnovu kamata iznosile 55 milijardi dinara, posle rebalansa će iznositi 66 milijardi dinara, a dogodine će narasti na 93 milijarde dinara, rekao je Dinkić i dodao da je zato čišćenje budžetskog deficita neophodno.

Uz tvrdnju da je najveći problem naših finansija nedisciplina, Dinkić je kao naročito obećavajuću meru istakao ukidanje sopstvenih prihoda budžetskih korisnika, jer su ti prihodi dobrim delom trošeni „neracionalno, nenamenski i rasipnički“.

Sopstveni prihodi budžetskih korisnika izmenom Zakona o budžetskom sistemu biće ubuduće integrisani u budžet.

- Ti sopstveni prihodi bi u 2013. godini iznosili oko 400 miliona evra, a sigurno polovina od te sume može da se uštedi - rekao je Dinkić i dodao da nikad u istoriji naših javnih finansija rashodi koji su bili finansirani sopstvenim prihodima budžetskih korisnika nisu bili predmet kontrole. Dinkić je rekao da će se ovom merom postići uštede na rashodnoj strani budžeta već ove godine, a sledeće 120 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić javni dug kriza srbija bankrot države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana