Tekst objavljen: 07.09.2012 15:05        


Srbiji prete dužnička kriza i dužničko ropstvo. Budžet Srbije je u ozbiljnoj krizi, kasa je prazna i država nije sposobna da isplati plate i penzije, niti da normalno funkcioniše, objasnio je premijer Ivica Dačić. 

Dačić: Srbija pred bankrotom, kasa je prazna

- Zato će vlada sledeće nedelje predložiti antikrižne mere čiji je cilj ušteda od milijardu evra. Procenjuje se da je stopa zaduženosti 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da može da poraste do 60 odsto -  rekao je Dačić novinarima u Palati Srbiaja posle vanredne sednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Dačić je naveo da mere podrazumevaju rebalans bužeta i donošenje desetina zakona koji bi trebalo da smanje nepotrebne troškove države, spreče recesiju i pad BDP-a i industrijske proizvodnje.

Premijer je kazao da je Srbiji potrebno više milijardi evra i da zato treba razgovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i sa Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom, Švajcarskom i svima koji imaju interes da daju novac.

Dačić je naveo i da Srbija ima najvišu cenu kapitala u regionu, najnestabilniju valutu i najniže plate i da se uslovi poslovanja ne mogu porediti čak ni sa zemljama u regionu.

Prema njegovim rečima, "uz najminimalnija povećanja nekih davanja" rastereti će se privreda i gradjani i biće ukinuto 130 poreza, taksi i dažbina i desetine nepotrebnih agencija.

- To su mere za zaustavljanje krvarenja i sprečavanje bankrota, ali su potrebne i dugoročne mere za pravi privredni oporavak. Radiće se istovremeno na obe stvari - rekao je Dačić.

Država predlažerebalansbudžeta u ponedeljak, do kraja sledeće sedmice predloge pratećih zakona koji će ići ka smanjenju troškova i ka štednji kada je reč o državi - rekao je premijer.
Premijer Srbije je istakao da formiranje Nacionalnog saveta za privredni oporavak nije alibi za pogrešnu politiku vlade nego da su sindikati, privrednici i ekonomisti od njega tražili dijalog.

- Šta ste tražili to ste dobili. Izvolite predložite mere. Rekao sam biznismenima: Kao što ste radili za sebe, sada malo da radite za državu i narod - rekao je Dačić.

On je najavio da će od ponedeljka početi proces donošenja zakona, da će sutra biti održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta i da će posle toga biti predložen rebalans budžeta, a do kraja sledeće nedelje biće doneti predlozi svih zakona i akata koji bi trebalo da omoguće normalno funkcionisanje i stabilizaciju finansijskog stanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija u krizi Srbija pred bankrotom bankrot Srbije rebalans budžeta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana