Tekst objavljen: 22.10.2012 16:26        


Premijer Ivica Dačić kaže da Vlada nema preči zadatak od ekonomskog oporavka i da niko nema prava da taj oporavak ugrožava svojim neradom ili neodgovornošću.

Dačić: Niko nema prava da ugrožava Srbiju

Dačić je istakao da od ekonomskog oporavka zavisi i realizacija svih drugih ciljeva koje je postavila Vlada Srbije, koji su vezani za dobre ekonomske odnose sa Kinom, Rusijom, zemljama BRIK-a, ali svakako i zemljama Evropske unije.

Dačić je rekao da je tokom prethodnih godina potpisano mnogo različitih memoranduma, ali da je malo realizovano. - Vlada je otvorena za saradnju, iskoristite tu priliku i šansu jer smo svi odgovorni pred narodom i državom. Niko nema pravo da ekonomski oporavak zemlje ugrožava svojim neradom, a svesni smo da u sferi ekonomije nije lako naći najbolji odgovor. Ima mnogo načina i teorija šta treba uraditi i zato smo rešili da čujemo mišljenje svih - rekao je on.
Prema njegovim rečima, strani, ali i domaći investitori moraju imati povoljan ambijent za ulaganje i zato je vlada spremna da čuje predloge onih koji bi, kako je naglasio, trebalo da imaju glavnu reč, pored vlade, u uslovima ekonomske krize.

Nabrajajući probleme sa kojima se suočava Srbija i mere koje bi trebalo da preduzme, Dačić je rekao, da je neophodno favorizovanje proizvodnje namenjene izvozu, uz opasku da je poljoprivreda jedna od najvećih izvnoznih šansi, ali i ukidanje nepotrebnih administrativnih prepreka koje otežavaju realizovanje investicija ili čak dovode do toga da se od investiranja odustane.

Premijer je citirao podatke Svetske banke po kojima je Srbija na 175. mestu u svetu kada je reč o dobijanju građevinskih dozvola, jer je za to potrebno učiniti 19 procesa za 278 dana. Prema istim podacima, dodao je Dačić, Srbija je na 104. mestu kada su u pitanju sudski procesi jer se prolazi kroz 36 procedura, a sve se to traje 635 dana.

- Mnogi su zbog toga odustali od investicija i zato jeste u našem interesu da pojednostavimo sistem odlučivanja - naglasio je Dačić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ivica Dačić premijer Vlada Srbije ekonomska kriza Srbija investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana