Tekst objavljen: 03.11.2012 17:15        


Farmeri upozoravaju da su njihove isporuke mlekarama iz dana u dan sve manje. Suša je, naime, „desetkovala“ prinose kukuruza i soje i time uslovila rast cene stočne hrane, a proizvodnja mleka je sve teža.

Čekaju nas nestašice domaćeg mleka

Za domaće prerađivače nedostatak domaćih sirovina jeste moguć scenario, ali se oni ipak nadaju da do nestašice mleka neće doći. Somboled je iz tog razloga korigovao otkupne cene mleka na svom otkupnom području za 14 odsto u odnosu na otkupne cene mleka u julu.

Seljaci, kao primarni proizvođači mleka dobijaju od 29 do 43 dinara po litru, zavisno od mlečne masti i takozvane ekstraklase. Pitanje je kako to da krajnji potrošač plati dva-tri puta višu cenu. Litar prerađenog mleka u prodavnicama košta od 70 do 85 dinara. Na pitanje zašto seljaci u ovom „lancu“ najmanje zarade, kažu da odgovor treba tražiti na relaciji prerađivač - trgovina.
- Deficit svežeg sirovog mleka na tržištu Srbije svakako može da postane ozbiljan problem i zato je neophodno sagledati ga na svim nivoima mlekarskog sektora, od proizvođača mleka, industrije i nadležnih institucija - kažu u Somboledu, koji posluje u okviru francuske Laktalis grupe.

S druge strane, stručnjaci ističu da se ne očekuju veći potresi na tržištu mleka.

- U slučaju da dođe do manjka sirovine, kod nas posluju velike mlekarske industrije iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, koje mogu da koriste svoje zalihe iz ispostava u regionu, kako ne bi izgubile svoje pozicije na tržištu - kaže Milan Prostran, savetnik u Privrednoj komori Srbije.

On navodi da ""to ne znači da ćemo imati veću domaću produkciju, ali ono što je najbitnije, potrošači neće osetiti bilo kakve poremećaje na tržištu. Inače, zbog slabe kupovne moći smanjena je potrošnja punomasnih sireva i maslaca, pa je i taj deo sirovina preusmeren na preradu dnevnog, pasterizovanog mleka, koje se najviše traži".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nestašice hrane nestašice poljoprivreda mleko

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana