Tekst objavljen: 21.11.2012 8:48        


Šef američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanki upozorio je "znatno ugrožen" oporavak najveće svetske ekonomije. A ono što najivše ugrožava oporavak jeste preteća "fiskalna provalija" automatskog povećanja poreza i kresanja vladinih izdataka.

Bernanki upozorava: SAD pred fiskalnom provalijom

Bernanki je ukazao da smanjenje troškova federalne vlade već dovodi do usporavanja ekonomskog rasta.

- Kongres i administracija će morati da zaštite ekonomiju od posledica oštrog fiskalnog pooštravanja na početku iduće godine, takozvane "'fiskalne provalije' - rekao je šef američke centralne banke u govoru u Njujorku.

- Realizacija automatskog povećanja poreza i kresanja budžetskih izdataka koji čine 'fiskalnu provaliju' predstavljala bi znatnu pretnju oporavku - upozorio je Bernanki.

On je rekao da Fed već ocenjuje da je ekonomski rast razočaravajuće usporen i otežan zbog krize u evrozoni, da je otvaranje novih radnih mesta sporo i da banke nevoljno ublažavaju uslove kreditiranja, što, kako je rekao, usporava oporavak sektora nekretnina.

Povrh toga, postepeno obustavljanje ranijih stimulativnih programa i akcije na smanjenju deficita federalnog budžeta doprinose usporavanju rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- U okviru bilo kakvog mogućeg scenarija, iduće godine će posledice federalne fiskalne politike na rast BDP potrti pozitivan uticaj fiskalne ekspanzije na državnom i lokalnom nivou - zaključio je Bernanki.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza povećanje poreza fiskalna litica Amerika sjedinjene američke države SAD bernanki

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana