Tekst objavljen: 15.10.2012 17:18        


Ministar rudarstva Milan Bačević negirao je da je sa režiserom Emirom Kusturicom postigao dogovor o obustavi istraživanja nalazišta nikla na Mokroj gori.

Bačević: Nema dogovora sa Kusturicom o niklu

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na području Mokre gore se ne izvode istraživanja nikla, a ukoliko takav zahtev stigne u Ministarstvo, nadležni će postupiti po zakonu.

Vlasnik kompanije Srbija nikl najavio je prošle sedmice u Beogradu da se ta kompanija sprema da podnese zahtev za istraživanje nikla na Mokroj gori i podsetio da imaju koncesije za istraživanje na dve lokacije u Srbiji, u okolini Topole i Vrnjačke Banje. Istraživanju i eksploataciji nikla se protive lokalne samouprave, u strahu od zagađenja životne sredine.
U saopštenju se ističe i da na sastanku Bačevića i Kusturice, u zgradi Predsedništva, kojem je prisustvovao i savetnik predsednika Srbije Radoslav Pavlović, nije postignut ni dogovor da se počne istraživanje voda bogatih magnezijumom i da se područje Mokre gore pretvori u istraživački centar.

Bačević je na sastanku obavestio Kusturicu, koji na Morkoj gori ima etno-selo Drvengrad, da kompanija Srbija nikl do sada nije podnosila zahtev za istraživanje nikla na tom području.

Navodi se i da istraživanja podzemnih voda nisu sporna, ali da je prilikom takvih istraživanja moguće i vrlo verovatno detektovati nikl, ukoliko ga ima na istražnom prostoru.

- Postavlja se pitanje kako je prihvatljivo istraživanje jedne sirovine, a neprihvatljivo druge na istom istražnom prostoru - navodi se u saopštenju Ministarstva prirodnih resursa Srbije.

Dodaje se i da se Ministarstvo zalaže za razvoj nauke i da će nastaviti praksu dodeljivanja istražnih prava, jer je to i obaveza Ministarstva, a stimulisanje nauke i istraživanja, jer je potrebno za razvoj dražave i u intersu građana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nikl rudarstvo Emir Kusturica milan bačević industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana