Zašto se Slovenci boje evra?

Objavljeno: 27.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni.hr

Ekonomska kriza i nagađanja da bi Slovenija radi sanacije najvećih banaka mogla biti prisiljena da zatraži pomoć koju su već dobile neke države s periferije evrozone, znatno su smanjile poverenje Slovenaca u zajedničku evropsku valutu, ali i evropsku uniju u celini. 

Kad bi se danas na referendumu odlučivali o ulasku u evropsku uniju, 51 odsto Slovenaca bilo bi za ulazak, a 41 odsto protiv, pokazala je anketa koju je u danas objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik". U aprilu 2003. na referendumu je za ulazak u vodeću evropsku integraciju glasalo rekordnih 89,64 odsto slovenskih birača. U telefonskoj anketi na reprezentativnom uzorku od 700 ispitanika sprovedenoj prošle nedelje, 63,5 odsto ispitanika navelo je da i danas uprkos nastavku krize u evrozoni još uvek imaju poverenje u evro kao zajedničku evropsku valutu, ali je procenat onih koji u evro više ne veruju porastao na 30,4 posto. 

Na ulazak u evropsku monetarnu uniju Slovenija je počela da se priprema krajem 2003. godine postupnim prilagođavanjem maastrichtskim kriterijima. Prilikom prihvaćanja evra 2007. godine ankete su pokazivale da je tim potezom zadovoljno 85 odsto Slovenaca. Jedina briga koju su tada izražavali bila je mogući efekat prihvatanja evra na rast cena, a 68 odsto ispitanika navodilo da veruju u evro kao trajnu evropsku valutu.

Prema prošlonedeljnog ispitivanju, više od polovine Slovenaca sada je zabrinuto za sudbinu svojih štednih uloga u domaćim bankama. Njihov  naime kontaminirane lošim kreditima čija se visina procenjuje u rasponu od 3,5 do čak 7 milijardi evra, piše list.

Računajući na neizvesno stanje u evrozoni i loše bilanse domaćih banaka, zbog kojih se nagađa da bi Slovenija mogla da zatraži pomoć EU-a i tako doći pod rigorozne mere kontrole potrošnje, polovica ispitanika izjavila je da je zabrinuta za svoj novac u bankama, a 41 odsto da situaciju još ne smatraju tako kritičnom. Anketa ljubljanskog lista pokazala je da na krizu osetljivije reaguju mladi, a posebno žene, kod kojih je stupanj nepoverenja u evropske ustanove znatno veći nego kod muške populacije.

Kad bi se danas ponovio referendum o ulasku Slovenije u EU, 41 odsto žena glasalo bi za, a 48 protiv, a u evro kao zajedničku evropsku valutu veruje samo 35 posto Slovenki. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana