Merkelova ima plan za prepravku EU

Objavljeno: 27.08.2012


Vesti izvor: Kamatica

Nemačka kancelarka Angela Merkel, u cilju savladavanja krize, želi novu Evropsku uniju, odnosno „prepravku” postojeće, a na tom putu se, između ostalog, predlaže i mogućnost tužbe protiv „nedisciplinovanih” zemalja pred Evropskim sudom pravde.

Kancelarka Merkel, kako saznaje tabloid ''Bild'', želi jedan oštriji postupak protiv takozvanih ''grešnika'' u pitanju deficita, što znači da bi one evropske države, koje se ne budu pridržavale dogovorenih pravila štednje, ubuduće mogle da budu tužene pred Evropskim sudom pravde.

Merkelova, takođe, želi i da Brisel dobije više na značaju - Evropski parlament mora da dobije više uticaja, a nove predloge za to će, kako saznaje ovaj tabloid, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele podneti 17. septembra.

Ona, saznaje ovaj tabloid, želi i novi EU-ugovor.

- Uskoro ćemo morati da sve mogućnosti važećih EU-ugovora iscrpimo, da bi savladali krizu. Dalje promene u pitanju kompetencija mogu, međutim, biti moguće samo uz učešće parlamenata i time samo sa jednom novim ugovorom EU - rekao je Elmar Brok iz Merkelove Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Cilj toga je, kako navodi tabloid, ''više Evrope'', a u okviru planova, predviđeno je, na primer, postojanje jednog EU-ministra finansija ili izjednačavanje poreza.

Kada je reč o Grčkoj, a povodom sve češćih zahteva iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ''sestrinske'' partije njene CDU da Grčka napusti evro-zonu, Merkelova je u ARD-letnjem intervjuu, upozorila na težinu reči.

- Svako bi trebalo da dobro odvaže reči - rekla je ona, naglasivši da se Evropa nalazi u odlučujućih fazi za pobedu evro-krize.

- Mi imamo odgovornost jedni za druge, Evropa nije samo monetarna unija, već političko zajedništvo, koje se decenijama brine za mir - rekla je Merkelova i upozorila da se, zbog toga mora biti oprezan, ako se zna kakve su u ovom momentu potrebne promene u Grčkoj. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana