Banke: Teško naplativo 4,2 milrd. evra kredita

Objavljeno: 27.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Banke  imaju sve više problema da naplate odobrene kredite, pre svega preduzećima. Ne pomaže čak ni aktiviranje hipoteka koje su položile firme. Jer, založene nekretnine - fabrike, pogone, njive, placeve... ali i mašine, kamione, vozila... nema ko da kupi. A, ako se i nađe kupac ne može da se izvuče cena koja je važila kada su zajmovi dati. 

U Srbiji je, inače, pod hipotekom više od 930.000 stanova, kuća, poslovnih prostora... A, aktiviranje tih zaloga moglo bi da dovede do bankrota i banaka i preduzeća, zato su mnogi dugovi kompanija i ostalih klijenata - "zamrznuti".

Obaveze preduzeća prema bankama u zemlji su oko 12 milijardi evra, a građana nešto više od pet milijardi evra. Problem, da vrati zajam, u proseku ima svaki četvrti korisnik. Tako banke imaju teškoća da naplate oko 4,2 milijarde evra, odnosno ova suma može da se svrsta u kategoriju "zamrznuto". Bankari na sve načine pokušavaju da pronađu rešenje za nastavak otplate. Ipak, sada oko 300 građana ne može više da vraća uzete stambene kredite, pre svega zbog toga što je devizni kurs veoma visok, a njihova primanja smanjena ili više i ne primaju platu.

- Banke imaju problema da naplate odobrene zajmove, ali aktiviranje hipoteke nije rešenje ni za bankare, niti za njihove klijente - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. 

- Najpre, vrednosti stanova, kuća, poslovnog prostora i ostalih nepokretnosti su znatno niže nego kada su zajmovi odobravani. Zatim, ima banaka, koje su prihvatale precenjene zaloge. Tako na primer, nekadašnja Metals banka, prihvatala je precenjene hipoteke, a ti problemi su se preneli sada na Razvojnu banku Vojvodine, koja ima problema sa naplatom oko 60 odsto kredita.

U svetu su mnoge banke propale upravo zbog toga što nisu mogle da naplate dugove. Kod nas se to upravo događa Agrobanci, a i Razvojnoj banci Vojvodine. To potvrđuje gubitak Agrobanke od oko 300 miliona evra, koji je veći od celokupne dobiti pet najvećih banaka i koji je uticao da prvi put posle gotovo cele decenije bankarski sektor posluje s minusom.

Banke na svojim sajtovima i same oglašavaju prodaju nekretnina do kojih su došle aktiviranjem hipoteka. Ima stanova i kuća, njiva i livada... koje su na njihovim spiskovima već godinama, ali ih niko neće. S druge strane, i kada nešto prodaju to je uvek ispod cene, a najčešće dužnik mora razliku da nadoknadi banci. Zato bankari savetuju, pre svega građanima, da pokušaju sami da prodaju stan, ukoliko više ne mogu da otplaćuju stambeni kredit. Jer, možda će uspeti da dobiju bolju cenu.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana