Za naše skupo gorivo kriva skupa nafta

Objavljeno: 24.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Mondo, agencije

Rast cena goriva u Srbiji uzrokovan je skokom cena nafte na svetskim berzama, koje su dostigle nivo od 116 dolara za barel, kao i efekatima konkurencije na naftnom tržištu u našoj zemlji, istakli su predstavnici Ministarstva energetike i Naftne industrije Srbije.

Gorivo je na pumpama u Srbiji od jutros poskupelo za dva dinara, kažu u naftnim kompanijama i to je već treća promena cene za nedelju dana i ukupno poskupljenje za oko pet dinara.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da je cena derivata porasla zbog poskupljenja nafte i istakao da su cene goriva na pumpama te kompanije među prosečnima u regionu.

- Ovde rade zakoni tržišta i NIS čini sve što može da smanji cene, ali osim rasta cena nafte na cenovnik derivata utiče i konkurencija na srpskom tržištu - rekao je Kravčenko.

On je kazao da NIS ima sistem monitoringa cena i ponovio da su cene te kompanije među prosečnim u regionu.

Ministarka energetika Zorana Mihajlović je rekla da bi prilikom smanjenja cena goriva moglo da pomogne sniženje cene rafinerijske prerade, kao i povećanje učešća biogoriva u namešavanju u naftne derivate, zbog toga što se na biogorovo ne plaća akciza.

Ona je najavila da Ministarstvo zbog toga radi na promeni pravilnika koji će omogućiti veće namešavanje goriva u naftne derivate, a radi se i na izmeni Pravilnika o skladištenju naftnih derivata, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, akcize značajno utiču na cenu goriva i dodala da su sredstva koja se prikupe od akczia na gorivo, ali i na druge robe, veoma značajna za punjenje budžeta zbog toga što je nova vlada, kako je ukazala, zatekla opustošen budžet.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana