Razvojna banka: Nismo mi kao Agrobanka

Objavljeno: 24.08.2012


Vesti izvor: Kamatica

Razvojna banka Vojvodine je saopštila da je svako poređenje te banke sa Agrobankom "zlonamerno i verovatno politički motivisano".

Dezinformisanje javnosti i klijenta Razvojne banke, kako je ukazano, neće doprineti ni bankarskom sistemu Srbije, ni privredi.

- Problemi Razvojne banke Vojvodine vezani su isključivo za poslovanje Metals banke, a plan konsolidacije poslovanja, koji se sprovodi, daje dobre rezultate i postoje dobri pokazatelji mogućnosti pozitivnog poslovanja - piše u saopštenju.

Dodaje se da je država, preuzimajući Metals banku, spasila više od 50.000 radnih mesta i preko 3.400 preduzeća i kao većinski vlasnik učestvuje i dalje u tom procesu.

- Postavlja se pitanje kome je u interesu da taj proces ugrozi, pritom nanoseći nepopravljivu štetu i svim drugim bankama - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je procenat naplativosti kredita Razvojne banke trenutno u srpskom proseku, ali da "svesno preuzet portfolio Metals banke" ukupno problematične kredite Razvojne banke "čini značajno većim".

Razvojna banka je istakla da analitičari, koji upozoravaju na loše stanje u toj banci, ne analiziraju pomake koje je ona učinila "u uslovima objektivno najveće globalne krize".

- Da Razvojna banka ima nešto da krije, kao što su politički instruisani krediti, sigurno ne bi istupala i otvoreno govorila o realnim rezultatima poslovanja, isto kao što ne bi bila otvorena u saradnji sa Narodnom bankom Srbije (NBS) - piše u saopštenju Razvojne banke.

Kako je navedeno, NBS je učestvovala u donošenju odluke o preuzimanju i dokapitalizaciji Razvojne banke, i ima stalni uvid u stanje u toj banci.

Centralna banka je 20. avgusta počela kontrolu poslovanja Razvojne banke gde problematični krediti čine 62 odsto ukupno odobrenih pozajmica, koji su najvećim delom nasleđeni od Metals banke.

Razvojna banka je nastala 2008. godine, nakon što prinudna uprava u Metals banci nije dala očekivane rezultate.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana