Povećanje akciza, cigarete poskupljuju 20 odsto

Objavljeno: 24.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Zanatlije više nemaju obavezu da poseduju fiskalne kase. Sledi i promena akcizne politike, a nameti će biti povećani za duvan, što će uticati na poskupljenje cigareta za oko 20 odsto.

Od 1. oktobra, kako je najavio ministar finansija Mlađan Dinkić, biće smanjene i maksimalne plate u državnoj upravi.

Naredne nedelje ministar će imati sastanak sa reprezentativnim sindikatima zdravstva i prosvete. Ono što tada bude dogovoreno biće primenjeno na zarade za celokupan javni sektor.

Plate u javnom sektoru, koje su za 10 odsto veće od plata u privredi, po rečima Dinkića neće moći da rastu tempom kao do sada jer Srbiji sledi grčki scenario.

Obaveza posedovanja fiskalnih kasa ukinuta za 35 delatnosti, što čini ukupno 20.821 paušalaca, ali i 18.086 taksista. Od 1. oktobra biće ukinuto i 104 parafiskalna nameta privredi.

- Ova godine izgubljena je za smanjenje budžetskog deficita, a od 2013. ići će se na drastično smanjenje - rekao je Dinkić.

Zatečeni nivo budžetskog deficita je 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, a cilj je da do kraja godine bude smanjen na 6,5 odsto.

Očekuje se i da akcize na duvan uskoro budu veće, saznaje „Blic“. Srbi trenutno puše najjeftiniji duvan u Evropi izuzev stanovnika Albanije, a očekuje se da bi promenom akciza došlo do poskupljenja cigareta za dvadeset odsto.

Ekonomisti kažu da su ove mere prihvatljive i u duhu onoga što većina građana očekuje.

- Ukidanje fiskalnih kasa zanatlijama ima smisla i do sada je bilo neopravdano njeno postojanje, pošto su firme i zanatlije više provodile vremena u administraciji nego u pružanju usluga. I povećanje akciza na duvan takođe ima smisla, jer su ove akcize svuda više nego u Srbiji, a i zbog zdravlja nacije pošto država izdvaja puno novca za lečenje - ističe Savić.

Mera za smanjivanje maksimalnih plata u javnoj upravi je, po mišljenju našeg sagovornika, iznuđena, ali zbog katastrofalnog stanja u javnim finansijama „nema se kud“.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana