Ruski juriš na srpsku ekonomiju

Objavljeno: 24.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

Rusija je u ozbiljnom ekonomskom pohodu na Srbiju. Taj pohod bi, po sadašnjem razvoju stvari, mogao da se završi tako što će Rusi potpuno preuzeti pojedine strateške grane naše ekonomije, pre svega energetiku.

Ekonomski analitičari kažu da na sve ovo treba dodati i ozbiljan „upliv" ruskih banaka na naše tržište, kao i činjenicu da će Srbija zajmove i finansijsku podršku sve više tražiti u Moskvi. To, kako upozoravaju, ima dobre, ali i prilično loše strane.

Premijer Ivica Dačić, još u periodu dok je bio mandatar, izjavio je da je dobio obećanje prilikom posete Moskvi da će ugovor o prodaji Železare Smederevo sa ruskom firmom iz oblasti crne metalurgije biti potpisan čim se formira Vlada.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potvrdio je pre nekoliko dana da su Rusi najbliži kupovini železare, koja je donedavno pripadala američkom „Ju-Es stilu".

Odavno se već čeka i na ruski kredit za železničku infrastrukturu, vredan čak 800 miliona dolara, a pre tri dana je i ruski ambasador Aleksandar Konuzin poručio da Srbija može da računa na finansijsku podršku za budžet.
Spekulisalo se, što doduše nikad nije zvanično potvrđeno, i da će tri milijarde dolara, koliko se tvrdilo da nedostaje Srbiji do kraja godine, biti takođe obezbeđeno iz Rusije, a da bi Rusi kao garanciju da će kredit biti vraćen dobili hartije od vrednosti „Elektroprivrede Srbije".

Konačno, prekjuče se oglasio ministar Milutin Mrkonjić, rekavši da je moguće da strateški partner „Jata", nacionalne kompanije koju Vlada već dugo bezuspešno pokušava da udomi, budu upravo Rusi. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana