Koja je sličnost RBV i Agrobanke

Objavljeno: 23.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Sličnost Razvojne banke Vojvodine (RBV) i Agrobanke je u tome što su obe bile u državnom vlasništu i imale nenaplative kredite, kažu stručnjaci.

Kako je naglasio broker Sinteza invest grupe Nenad Gujaničić i jedna i druga banka su davale kredite mimo standardne procedure.

Trenutno rukovodstvo RBV je nasledilo velike probleme iz prošlosti i zatekli su veliki broj zajmova koji nisu mogli da se naplate i definitivno treba prihvatiti kao olakšavajuću okolnost

- Za trenutno rukovodstvo treba prihvatiti kao olakšavajuću okolnost da su nasledili velike probleme ali ono što je ključno pitanje jeste ko će dati garancije da to rukovodstvo neće napraviti iste greške kao i njihovi prethodnici. Sama činjenica da je pokrajina većinski vlasnik ne garantuje da će se banka ponašati po tržištnim uslovima - kaže Gujaničić.

Glavni problem svih državnih banaka je da upravljači nemaju podsticaj da vode banku na način kako to rade u bankama gde je privatni kapital.

- Osnovni motiv države za spasavanje banke je strah da može da ugrozi stabilnost finansijskom sistema. Jer dubioza u jednoj banci može da proizvede paniku na finansijskom tržištu i da se prelije na druge banke. Ukoliko se država opredeli da interveniše u finansijskom sistemu to treba da bude kratkoročno i da bude što je manje moguće - kaže Gujaničić.

On dodaje da "ni jedna banka ne može da funkcioniše ukoliko nije zasnovana na osnovnim postulatima tržištnih mehanizama". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana