Afera Agrobanka: Oduzimani pasoši nakon saslušanja?

Objavljeno: 23.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Policija je u poslednja dva dana intenzivirala rad na slučaju Agrobanke, a u okviru istrage saslušano je više osoba. Prema nezvaničnim informacijama lista Danas, oni su saslušani u svojstvu građana, odnosno odazvali su se pozivu na informativni razgovor u prostorijama policije. 

Kako navodi izvor iz policije, rad na slučaju Agrobanke je prioritet, a nakon toga počeće saslušanja u okviru istrage o spornim privatizacijama u Srbiji. Prema nezvaničnim saznanjima, od više građana koji su saslušavani oduzeti su pasoši, ali tu informaciju nismo mogli da proverimo u policiji.

Posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na kojoj se u ponedeljak razgovaralo o Agrobanci i o 24 slučaja visoke korupcije uglavnom u procesu privatizacije, nije izdato nikakvo saopštenje za javnost. Ni jedan od zvaničnika koji su joj prisustvovali nije davao izjave, uključujući i prvog čoveka tog tima, Aleksandra Vučića.

Za mnoge je taj muk posle sednice bio signal da su na redu za hapšenja „velike zverke“, ali je bilo i onih koji su tvrdili da su te spekulacije više plod želje nego realne mogućnosti službi.

Ipak, već narednog dana se pročulo da neki viđeniji ljudi više nemaju mogućnost da odu iz zemlje, da spisak optuženih za slom Agrobanke, posle hapšenja Dušana Antonića, bivšeg direktora i sedmorice njegovih saradnika pre dve nedelje, nije konačan.

Vučić je ranije izjavio da se kroz model Agrobanke jasno vidi kako je uništavana država, čime je definisao prioritet koji je dat tom slučaju u odnosu na listu Evropske unije od 24 primera visoke korupcije.

S druge strane, očekuje se da će već naredne nedelje početi i „obrada“ tih slučajeva, jer Evropska unija ne samo da na njima insistira, nego očekuje da se već na početku pregovora dobiju odgovori na sporna pitanja a optuženi za kriminal i visoku korupciju privedu pravdi.

Ono što je već javnosti poznato, lista spornih tema dostavljena je pre više od godinu dana, ali dugo niko nije želeo ni da potvrdi niti da demantuje nagađanja za koje se slučajeve Evropska komisija zanima.

Tek je u Rezoluciji o Srbiji, koju je Evropski parlament usvojio početkom marta, navedeno da EU zahteva rešenje spornih slučajeva visoke korupcije, a od 24 posebno je izdvojio pitanje privatizacije Sartida, Jugoremedije i Mobtela, zatim postojanje kartelskog dogovora prilikom kupovine C-marketa i nepoštovanje ugovora koji je ATP Vojvodina sklopila sa gradskim vlastima o izgradnji nove autobuske stanice u Novom Sadu.

Lista EU dostavljena Beogradu

Osim pet najvećih, na listi spornih slučajeva nalazi se još privatizacija Luke Beograd, Večernjih novosti, Veterinarskog zavoda, Keramike iz Kanjiže, Zastave elektro, Tehnohemije, Srboleka, Šinvoza, Prosvete, Trudbenik gradnje, ali i konflikt interesa u privatizaciji u vreme kada je Mirko Cvetković bio direktor a u isto vreme i direktor Ces mekona (konsultantska kuća za privatizacije). Problem je i posao postavljanja kablova duž autoputa, koji je dobila NUBA grupa bez tendera, izvoz šećera u EU, koncesija za autoput Horgoš-Požega, transakcija sa žitom u Azotari Pančevo, Osnivanje Nacionalne štedionice kao i privilegija isplaćivanja stare štednje koja joj je data, kao i dodela zemljišta bez nadoknade Miškovićevoj firmi Delta real. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana